Stallgödsel riskerar förorena vattnet i Heby

Det förekommer att stallgödsel läggs upp i stora högar på åkrarna där de blir liggande under lång tid. Nu skall det bli slut med det är det meningen, eftersom dyngan kan lakas ut i vattendrag och även förorena grundvattnet.

Heby2007-08-18 00:01
Djurägare med fler än tio hästar eller kor har redan stränga föreskrifter i miljölagstiftningen om hur gödsel skall hanteras. De betraktas nämligen som företagare. Det händer att också de slarvar, men det är de som har max tio djur, och som räknas som privatpersoner, som är mest problematiska.
- Det händer att dynghögen på åkern i stället för att spridas fylls på gång på gång, säger miljö- och byggnämndens ordförande Jan Albinsson (s).

Nämnden har därför vid senaste sammanträdet i torsdags antagit riktlinjer för hur de med tio hästar eller färre skall hantera gödseln de producerar. I Heby kommun är det i stort sett bara hästägare som berörs. Det är länge sedan någon gård hade färre än tio kor, och numera överträffar hästarnas antal kornas med bred marginal.
- Riktlinjerna säger bland annat att de inte får lägga upp mer gödsel än vad som är avsett att spridas på den aktuella marken. De skall iaktta ett avstånd på minst 200 meter till vattendrag och bebyggelse. Gödsel kan lakas ut i vattnet och närboende kan störas av lukt och flugor. Blir gödselhögen liggande länge riskerar den också att förorena grundvattnet, säger Jan Albinsson.
Riktlinjerna har sin bakgrund i Västmanlands län där länsstyrelsen utrett frågan. Eftersom riktlinjerna antagits av Sala kommun, anser miljö- och byggnämnden i Heby, vars förvaltning är sammanslagen med den i Sala, att samma riktlinjer skall gälla i båda kommunerna trots att de är belägna i olika län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om