"Stenregn" på väg under omläggning

Länsväg 863 mellan Rödjebro och Harbo är under omläggning. För tre veckor sedan frästes den gamla oljegrusbeläggningen sönder och ett lager grus kördes på.

Foto: Hans Lundgren

Heby2007-05-08 00:01
Enligt Vägverket skall trafiken trycka ner den blandningen i vägkroppen som behöver förstärkas.
Vägen har ganska stor trafik dagligen och några bilister har hört av sig till UNT och klagat på "stenregnet" som sköljer över bilarna om man möter någon som trots underlaget kör fort på det ojämna underlaget. Vägverket har inte satt ner hastigheten på sträckan och på större delen av den är det 90 kilometer i timmen.
— Privatbilister kör försiktigt, 40 till 50 kilometer är max, men till exempel förarna av lastbilar och firmabilar drar ofta på, säger Jessica Uthammar som dagligen åker 863:an mellan hemmet i Harbo och arbetet i Sala.
Jessica Uthammars bil har fått stenskott på vindrutan och på båda strålkastarna.

Att Vägverket inte valt att inte sätta ner hastigheten tycker hon är konstigt:
— I förra veckan mötte jag en lastbil som nog höll 70-80 i alla fall. Det är inte grus på vägen längre utan stenar och möter man ett tungt fordon som kör fort får man stenar över hela bilen.
Gunnar Dryselius, projektledare för vägbeläggningar i området, säger till UNT att ett nytt lager grus nu skall läggas på vägen och att ytlagret "mjog" - en miljövänligare typ av det gamla oljegruset som också är flexiblare om vägen rör sig litet - skall anläggas med start i vecka 21.
— Men det har varslats om strejk av beläggningsarbeten i stora delar av landet och bryter den ut drabbar det bland annat den här vägen liksom Gräsbovägen mellan Rödjebro och Östervåla, säger Gunnar Dryselius.

Den senare vägen har för tillfället en likadan beskaffenhet som 863:an, det vill säga sten och grus blandat med den uppfrästa gamla beläggningen. Enligt planen skall Gräsbovägen vara ytbelagd och klar under vecka 24.
Ingen av de båda vägarna är i grunden byggda för att klara dagens belastning:
— De sjunker ner i kanterna av trycket. Stora stenar som stack upp till ytan har tagits bort ur vägkroppen. Dikena har grävts ur och nya vägtrummor lagts för att torka ut vägarna
Trafikanter som fått sina fordon skadade kan begära ersättning av Vägverket, men eftersom det finns skyltning som varnar för stenskott är chanserna små att få kostnaderna för reparationer betalda av staten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om