Större ytor att täcka för polisen

För polisdistrikten Tierp/Älvkarleby och Enköping/Håbo innebär länsbytet större ytor och mer ansvar. En förändring som möter såväl förväntan som farhågor. UNT har följt med en polispatrull från Enköping till det nya bevakningsområdet Heby.

Markus Thuresson pratar med Hebybon Lena Gustafsson.

Markus Thuresson pratar med Hebybon Lena Gustafsson.

Foto: Rolf Hamilton

Heby2006-12-29 00:01
Telefonen ringer hos Michael Gustafson, närpolischef i Enköping. Det är sambandscentralen i Uppsala som undrar om det är Enköpingspolisen som ska ta hand om ett besöksförbud i Runhällen. Michael Gustafsons panna får en bekymrad rynka.
- Runhällen? Ja, jag tror det. Men vänta ett tag så ska jag kolla, säger han och tar fram en karta.
- Jo. Det är vårt, säger han med blicken på kartan.
- Ett typiskt inkörningsproblem, tillägger han leende när luren lagts på.
Sedan 18 december har Enköpings polisdistrikt växt med en tredjedel. Tre kommuner. Enköping, Håbo och så nu även södra Heby. Från Bålsta i sydöst till Runhällen i nordväst.
- Vi har hand om en stor del av Uppland nu. Större område än vi någonsin har haft, konstaterar Michael Gustafson.

Delade på kommunen
Att länsbytet skulle innebära att närpoliserna i Heby och Östervåla togs bort stod tidigt klart. Frågan var vem som skulle ta över ansvaret för Heby kommun - grannen Enköping eller grannen Tierp. Lösningen blev till slut att dela på kommunen. Det skedde enligt den gamla kommungränsen som delade Västerlövsta storkommun och Östervåla storkommun innan sammanslagningen till Heby kommun 1971.
- En bra lösning. Hade vi fått hela Heby hade det blivit alldeles för stora ytor, säger Michael Gustafson.
Han poängterar gång på gång att han ser det nya ansvaret som en rolig utmaning.
- Visst. Det här är inget vi krigat för. Det handlar om demokrati och är en konsekvens av länsbytet. Och det är klart att det är jobbigt att arbeta upp ett nytt område. Men mest av allt känns det faktiskt spännande.
De svällda bevakningsområdena kommer att innebära längre körsträckor, fler utredningar och utryckningar. Trots detta har varken Tierp- eller Enköpingspolisen fått några extra resurser.
- I dag ska vi vara 30 poliser i yttre tjänst. Jag kan tänka mig att det behövs ungefär 6 poliser till plus en extra utredningstjänst för att klara Heby. Men vi vill vänta och se hur stort ansvar det egentligen innebär. Det är ju en relativt lugn och fredlig kommun, säger Michael Gustafson.

GPS och karta
För Enköpingspoliserna Mats Öjdahl och Markus Thuresson är Heby ännu något av en vit fläck på kartan. Med hjälp av GPS och en kommunkarta styr de polisbilen mot Heby.
De berättar att förändringen lett till både glädje och oro bland kollegorna.
- Man funderar ju lite över körsträckorna. Området är ganska vidsträckt. Men rent spontant känns det roligt med något nytt, säger Markus Thuresson.
- Ja. Nu behöver man inte bli less på att åka i samma område. Det blir allt från landsbygd till storstadsförort som vi bevakar, tillägger Mats Öjdahl när polisbilen närmar sig Heby.
De berättar att de känner sig lite nervösa för vad kommuninvånarna ska tycka. Att det känns som de har många ögon på sig.
- Det första intrycket är viktigt. Men jag hoppas att det blir en nystart. Vår ambition är att polisen ska bli mer synlig här, säger Mats Öjdahl och kliver ur bilen.

Lugnt i Heby
I Heby är stämningen loj. Några damer höjer nyfiket på ögonbrynen när poliserna går förbi. En av dem frågar vad som hänt.
- Polisen ser man inte så ofta, kommenterar hon.
- Det är väl inte så mycket som händer här förstås. Men de borde satsa mer på trafikövervakning. En del kör himla fort på vägarna häromkring, fyller hennes väninna i.
Mats Öjdahl hör sig för om det lokala nattlivet i Heby. En restaurangägare berättar att det bara är han och två krogar till som serverar alkohol. Bråk blir det sällan och händer det att folk blir osams så löser man det själv.
Vid pastorsexpeditionen stiger Lena Gustafsson, Hebybo och präst i Västerlövsta församling, ur sin bil och hälsar på poliserna.
- Är det ni som är de nya närpoliserna, frågar hon.
- Nja eller ja, säger Mats Öjdahl tveksamt, rättar till polismössan och tillägger:
- Vi kallas faktiskt för det. Fast vi är närpoliser i tre kommuner.

Polisen i Heby kommun


Vart ska kommuninvånarna vända sig?
De som bor i södra kommunen tillhör Enköpings polisdistrikt. De som bor i norra kommunen tillhör Tierps polisdistrikt.
Enklare blanketter går att hämta på medborgarkontoren som ska öppnas i kommunhuset i Heby och gamla polishuset i Östervåla inom kort. Där går det även att göra förlustanmälningar.
Blir det ingen stationär polis i kommunen?
Nej.
Vad händer med pågående polisutredningar?
De som påbörjats innan bytet den 18 december slutförs av polisen i Västmanlands län.
Vart tar närpoliserna i Heby och Östervåla vägen?
De börjar arbeta i Sala efter årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om