Mark- och miljödomstolen ger företaget Neova tillstånd att under 20 år bryta sammanlagt 630 000 kubikmeter torv i Sävnemossen, norr om Heby samhälle. Mossen har använts för torvbrytning sedan 1980-talet. Enligt det nya tillståndet ska torv få brytas i ett omkring 80 hektar stort område på mossen. Torven ska användas för tillverkning av strö och odlingssubstrat.
Torvbrytningen i området har fått stor uppmärksamhet på senare år, eftersom den sänkning av grundvattnet som uppstod vid den tidigare torvbrytningen gjorde att de dammar där en kräftodling bedrevs blev oanvändbara när vattnet sinande.
Bo Andersson, kommunpolitiker för Moderaterna och ägare till kräftodlingen, drev en process mot den dåvarande aktören Mellanskog sedan kräftodlingen – där flodkräftor föds upp för utsättning – förstörts och byggnaderna på deras gård fått stora sättningar sedan grundvattnet påverkats. Bo Andersson och hans hustru Ann-Charlotte Almblad förlorade miljöskademålet eftersom preskriptionstiden för brottet passerat.
– Jag är förvånad över beslutet. Domstolen har inte beaktat de invändningar som Sveriges geologiska undersökningar, Länsstyrelsen och Heby kommun lämnat. Jag anser att de miljöskador som uppstod vid den tidigare torvbrytningen ska åtgärdas innan man kan ge en ny aktör tillåtelse. Vi kommer att överklaga domen, säger Bo Andersson.
SGU påpekar i sin inlaga till domstolen att grundvattennivåerna påverkats av tidigare torvbrytning.
Mark- och miljödomstolen skriver i sin dom att den nya verksamheten inte ska påverka grundvattnet ytterligare.
"Mark- och miljödomstolen ifrågasätter inte SGU:s bedömning att grundvattennivåerna i Sävnemossens omgivningar har påverkats historiskt av sjösänkningsföretaget och på grund av den avledning av vatten som utförts sedan 1980-talet för att möjliggöra torvbrytning. Domstolen anser dock att utredningarna i målet visar att den nu ansökta verksamheten inte riskerar att ytterligare påverka grundvattenförhållandena i torvtäktens omgivning på något signifikant sätt", skriver man i domen.
Länsstyrelsen i Uppsala län har tagit del av domen som ger ett nytt tillstånd.
– Vi tycker att mark- och miljödomstolen tagit våra synpunkter i beaktande i sin dom och ser i nuläget inget skäl att överklaga, säger Daniel Melin, vattenhandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.