Varm korv räddar skolresan

Varm korv för skolan! Sådan var valborgskvällen i Morgongåva när Aktionsgruppen inbjöd till fika, brasa, och fyrverkeri vid före detta Folkets hus.

Heby2007-05-01 13:45
Det är fem år sedan senast. När Folkets hus-föreningen lades ner upphörde valborgsmässofirandet vid Axsjön.
Men sedan dess har också skolorna i byn på nytt hotats av nedläggning och neddragning och en Aktionsgrupp har tagit upp kampen.
— Det handlar om hela samhällets utveckling, Gåvan skall vara en levande ort, säger Bo Ekroth.

Nu går inte behållningen från korvförsäljningen till motståndet mot den politik som många ortsbor menar utarmar samhället, utan till att finansiera skolresor till eleverna i Ramsjö skola, den som hotas av nedläggning.
— Det är en gammal tradition att föräldrar på våren ordna evenemang och försäljningar där behållningen garanterar alla elever jämlika villkor att delta i skolresan, säger Håkan Ekroth.
Förskolan och ettan åker i år till Sala silvergruva, tvåan och trean till Tom Titts verkstad i Södertälje.
— Till och med fickpengar anslås, säger Håkan Ekroth.
Även till den stora riskasen vid strandkanten har Aktionsgruppen bidragit. Under våren röjde man på en sträcka på andra sidan sjön så att förbipasserade bilister och tågresenärer skall hinna se att där är vackert.

Förr, berättar Bo Ekroth, fram till 1930 ungefär, hade tjänstemännen på Rosenlew ett kallbadhus där, arbetarna fick hålla till en bit därifrån .
Nu vill man sätta upp en välkomstskylt mellan riksvägen och sjön, men tillståndet dröjer:
— Jag vet inte varför kommunen tvekar, säger Bo Ekroth.
— Kommunen marknadsför inte oss, då borde vi få göra det själva, säger Anett Berglin, en annan av Aktionsgruppens cirka 30 aktiva medlemmar.
Folksamlingen runt brasan ökar stadigt. När hälften brunnit upp är där omkring nästan litet trångt.
Lars Stadigh, nyinflyttad och medlem i Aktionsgruppen, håller talet till våren. Han är också med litet senare och skjuter av fyrverkeriet från centralskolan (som hotas av neddragning) ut över Axsjön.

Grillkorvförsäljningen går mycket bra. Alla köper en, rätt många två och tre. Och folk deltar i lotteriet där priserna skänkts av ortsbor- och företag.
På en skylt antecknas bidraggivarna - bortåt 60 personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om