Varmt väder kan ge mygginvasion
På grund av väderomslaget kan många myggor kläckas den närmaste veckan. På de flesta håll är det den vanliga skogsmyggan som flyger i luften, men här finns bland andra även en art som tidigare har spridit malaria i Holland.
Däremot tycks den aggressiva översvämningsmyggan stictictus ha hittat till Österbybruk och Dannemora i mängder i år. Även i Läby, ganska nära Uppsala har översvämningsmyggan upptäckts, men inte i lika stora mängder.
- Vi har ovanligt mycket myggor i år. När man cyklar åker man igenom stora, svarta svärmar och de sticker även på dagtid, säger Anna Ekman som bor i Österbybruk.
Det speciella med sticticus är att den till motsats mot den vanliga skogsmyggan kan kläcka fram flera generationer per sommar. Den här myggan angriper också direkt, utan att krypa runt på kroppen. Den sticker även i solsken på dagarna och kan flyga hela två mil från sin kläckningsplats.
Men på de allra flesta orter i Uppland är det den vanliga skogsmyggan som fortfarande gäller och den verkar enligt Teun Dekker, forskare på SLU, finnas i ungefär samma mängd som tidigare år.
- Men det är klart att när många myggor kläcks på en gång kan det upplevas som att de är fler än tidigare år, säger Teun Dekker.
Den viktigaste faktorn för skogsmyggornas mängd är temperaturen. Ju lägre temperatur, desto färre myggor.
Men om vi som i år har haft en relativt sval vår, kan det innebära att det blir mycket mygg nu när vädret har slagit om och temperaturen har stigit. Varje mygga kan leva i upp till åtta veckor om vädret är gynnsamt.
Vad det gäller de myggmedel som finns på marknaden så finns det inget som skrämmer bort myggen helt.
- Men jag har goda förhoppningar om att det snart kommer att hittas ett ämne som myggorna inte gillar. Forskningen kring mygg får just nu miljarder kronor och jag tror att all tid som läggs ner snart kommer att ge resultat, säger Teun Dekker som tidigare har forskat på malariamyggor.
I Uppland finns faktiskt en art som kan sprida malaria, men som i praktiken inte kommer att sprida sjukdomen, enligt Teun Dekker.
- Arten heter anopheles atroparvus och 1955-58 spreds malaria genom den myggan i Holland, säger Teun Dekker.
Men att Sverige skulle få malariaspridning genom myggan ser han som osannolikt.
- Snarare är det exempelvis Italien som ligger i riskzonen på grund av klimatförändringarna. Här kommer åtminstone inte att finnas myggor med malaria de närmaste 50 åren. Att det inte blir så är för att vi inte har sjukdomen här och för att det finns så få exemplar av den art som kan sprida malaria, säger Teun Dekker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!