Vattenföringen i Nedre Dalälven ska utredas
Vattenföringen i Nedre Dalälven skall utredas. Det anser länsstyrelserna i Uppsala, Gävleborg, Dalarna och Västmanland samt flera andra intressenter.
Nedre Dalälvens vattenstånd är omdiskuterad, inte minst bland närboende och naturintresserade.
Den kommer upp till diskussion vid olika tidpunkter, till exempel när det gäller naturvården vid älven, fiskefrågor, myggförekomster, kulturmiljö- och vattenkraftsfrågor.
Senast i slutet på januari i år frös vattnet i Gysingeforsarna och Sevedeskvarn och vattenståndet kring Gysinge ökade dramatiskt.
Vattenståendet steg så snabbt att räddningstjänsten tvingades valla in Gysinge bruk. Turistbyrån och lanthandeln fick ändå in vatten och den K-märkta byggnaden har under våren renoverats för de skador som vattnet åstadkom i golvplankorna och golvbjälklaget.
Vattnet närmade sig också byggnaden där naturrum för nationalparken är inrymt.
Räddningstjänsten övervägde att spränga bort isen ur forsarna, men temperaturen sjönk plötsligt, ispropparna släppte och vattnet kunde på nytt passera obehindrat.
Under de senaste decennierna har vattnet i Nedre Dalälven stiga kraftigt vid ett antal tillfällen vid olika tidpunkter på året. Älvens nedre lopp är inte utbyggt och översvämningarna vidmakthåller den speciella natur som finns intill älven. Höga vattenflöden på våren på grund av snö- och issmältningen uppströms och därpå kraftig värme kan bland annat leda till att den blodtörstiga översvämningsmyggan kan kläckas i stora mängder.
Numera övervakas mängden mygglarver i våtmarkerna intill älven och kan vid behov bekämpas med det biologiska antimyggmedlet Bi som sprids från helikopter. Enligt Färnebofjärdens nyhetsbrev är förhoppningen att den person som skall anställas under ett år för att se över vattenföreringen i Nedre Dalälven skall kunna påbörja sitt arbete före midsommar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!