Vildsvin trivs i nationalpark

Spår efter vildsvin har observerats i nationalparken Färnebofjärden.

Foto: Hasse Holmberg

Heby2008-09-16 13:33
- Vad det betyder återstår att se, säger Stig Holmstedt från Svenska Naturskyddsföreningen, bosatt på Mattön vid Gysinge.
Spåren består av uppbökad vegetation. Den milda vintern i fjol anses ha fört vildsvinen vidare norrut. Hur många som finns i Färnebofjärden är inte känt.
- Det är naturligtvis risk för att de kan ställa till besvär för jordbruket i området, säger Stig Holmstedt.
Vildsvin är normalt mycket skygga för människor. Det anses av många vara Sveriges farligaste djur att jaga, särskilt om det skadas under jakten.

Vildsvinet fanns på våra breddgrader i stort antal under värmeperioden under bronsåldern. De som nu snabbt sprider sig är ättlingar till djur som rymt från vildsvinshägn eller okynnesvis släppts fria i syfte att bli ett jaktbart vilt.
Vildsvin och bäver är de två däggdjur som på senare tid spridit sig nästan explosionsartat i landet. Har vildsvin etablerat sig i Färnebofjärden är det troligt att det sprider sig norrut längs kusten i en snabbare takt än man tidigare trott, eftersom vintrarna tycks bli varmare.
Bävern har definitivt etablerat sig i hela landet. I Färnebofjärden jagas den med myndigheternas bifall i slagfälla, eftersom djuret fäller träd i svämskogen utmed älven som är livsnödvändiga för särskilt den vitryggiga hackspetten.
- Tidigare bidrog rovdjuren, framför allt vargen, till att hålla bäverstammen i en viss balans, säger Stig Holmstedt.
Även spår efter björn har iakttagits i nationalparken. I våras observerades rivmärken efter björn på träd, och spillning har hittats på många platser. Det är känt att det finns ett ide i Tinäset.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om