Vill ha hjälp att bekämpa myggorna
Heby och Sandvikens kommuner begär att staten fortsätter som medfinansiär av biologiska metoder för att bekämpa den tidvis mycket besvärliga myggplågan i Nedre Dalälven.
Staten har via berörda länsstyrelser och Naturvårdsverket sedan år 2004 bidragit med närmare fem miljoner kronor årligen till projektet biologisk myggkontroll. Men vid årsskiftet löper det åtagande ut.
"En förutsättning för fortsatt myggbekämpning i Nedre Dalälven är statlig medfinansiering, annars blir det en orimlig uppgift för de två mest drabbade kommunerna", står det i skrivelsen.
Heby och Sandviken har årligen bidragit med en miljon kronor vardera, de övriga berörda kommunerna (Gävle, Älvkarleby, Tierp, Sala och Avesta) med tillsammans 725 000 kronor.
De totalt 7,5 miljonerna har använts till att utveckla myggbekämpningen med det biologiska medlet Bti samt forskning om medlets effekter. Som UNT nyligen meddelade visar forskningen att medlet enbart dödar stickmygg, inte närbesläktade insekter som fjädermygg.
I skrivelsen anförs att den för Sverige unika naturmiljön i Nedre Dalälven skapats och vidmakthållits av återkommande översvämningar i det flacka landskapet. Eftersom det anses som ett riksintresse att behålla landskapets karaktär måste det också anses som ett riksintresse att vid behov kunna minska det stora antalet översvämningsmygg som kläcks där. Staten är också genom nationalparken Färnebofjärden ägare av stora myggproducerande områden vid Nedre Dalälven.
Det varmare klimatet ökar dessutom risken för återkommande översvämningar av vattendrag på andra håll i landet med påföljden att fler områden än Nedre Dalälven i framtiden kan drabbas av stora myggförekomster.
Det är inte rimligt att kommunerna i Nedre Dalälven ensamma skall står för beredskapsuppbyggnad och finansiera en organisation för myggbekämpning i Sverige, avslutas skrivelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!