På Rungårdens vård- och omsorgsboende ljuder "Man ska leva för varandra" med Trio Me´ Bumba. Det är måndag eftermiddag. Runt långbordet i aktivitetsrummet sitter elva damer och vid kortändan står ett gäng femåringar, ivriga att sätta igång med veckans aktiviteter.

Förskolepedagog Lena Pettersson stänger av musiken och säger:

– I dag tänkte jag att vi ska köra djurpåsen. Ta ett djur så sjunger vi en sång.

Artikelbild

| Gertrud Andersson har dragit upp ett vitt lamm ur djurpåsen. Då sjunger barnen två olika varianter av "Bä bä vita lamm". Bredvid Gertrud sitter Kerstin Björklund.

Hon går runt med en blå tygpåse. Ur den halar damerna upp olika djur. Sedan sjunger barnen låtar om nyckelpigan, spindeln, ekorren, krokodilen, björnen, snigeln och lammet.

Det är inte första gången Morgongåvas förskola besöker äldreboendet, men det är första gången några från demensavdelningen är med. Under hösten bakade de pepparkakor, dansade och spelade musik och nu har de dragit igång igen. De äldre är inte fullt så livliga som barnen, men säger att de uppskattar besöken.

– Det är bra sörru, säger Birgit Lundberg.

– Underbart att barnen får uttrycka vad de känner, säger Elly Eriksson.

Artikelbild

| Monica Wahlstedt bor på Rungården och får önska en låt av Lena Pettersson. Mellan dem syns barnen Ellen Dahlman, Azer Aliyev och Linus Gynter.

– De livar upp för en stund, säger Yvonne Ahrman.

En pojke samlar in djuren. Nästa aktivitet kallas ballongleken. Då får alla en grå skumgummistav att slå med på färgglada ballonger som studsar omkring på bordet. Det blir samtidigt lite gympa också.

Barnen säger att de gillar att komma hit.

– Det är bra att få sjunga och dansa. Och ballongspelet är kul, säger en sprallig flicka som heter Lamar Nader.

Nästa gång ska de måla.

– Om två veckor är vi tillbaka och gör Rungården osäker, säger Lena Pettersson.