Efter ett stopp i Östervåla på bland annat biblioteket går färden vidare mot Harbo och Ängsholmens gårdsmejeri när landshövding Göran Enander besöker Heby kommun fredag 8 februari.

Ängsholmens gårdsmejeri har tidigare haft besök både av förra landshövdingen och kungaparet.

– Det blir trevligt att få en relation till den nuvarande landshövdingen som kommer att kunna följa vårt arbete med gården, säger Linda Elvingson som driver mejeriet.

Artikelbild

| Pontus Elvingson är pappa till Linda Elvingson som driver Ängsholmens gårdsmejeri i Harbo. Han och Lindas mamma Eva Verner ska ta emot landshövdingen när han besöker gården och mejeriet.

Landshövdingen ska få se bufflarna i stallet och utrustningen i mejeriet. Här tillverkas både ko- och buffelmozzarella.

– I stället för att importera buffelmozzarella från fjärran länder kan vi ha en lokal produktion genom att importera djuren i stället, säger Linda Elvingson.

Eftersom hon har andra åtaganden på fredagen blir det hennes föräldrar som får ta emot Göran Enander.

Ska han få med sig en buffelmozzarella hem?

– Nej. Vi har ingen produktion av buffelmozzarella just nu, den startar i mars. För att göra mozzarella behöver vi mjölk från åtminstone åtta bufflar och just nu har bara en buffel kalvat. Den första mjölken får alltid kalven, svarar Linda Elvingson.

Landshövdingen gör kommunbesök med ett par, tre års mellanrum för att orientera sig i vilka frågor som är aktuella i de olika kommunerna i länet. Utöver att diskutera aktuella samhällsplaneringsfrågor vill han under den pågående rundturen ta upp frågor kring besöksnäring, klimat och energi. Turnén började i Håbo 24 januari och avslutas i Enköping 21 mars. Nästa kommun på tur är Uppsala 1 mars.