Heby kommuns helägda bostadsbolag Hebygårdar AB ska bygga nya lägenheter i Morgongåva. Två nya hyreshus ska uppföras på Lekvägen och det blir 24 lägenheter fördelade på hälften tvåor och hälften treor.

Bygget kommer att kosta 31 miljoner kronor och Hebygårdar söker nu borgen hos kommunen på 30 miljoner.

Frågan ska upp i kommunstyrelsen nästa vecka och sedan tas beslutet i kommunfullmäktige i september. Det hoppas i alla fall Gösta Persson (M), styrelseordförande i Hebygårdar.
– Produktionskostnaderna är i dagsläget höga och vi försöker pressa priset så mycket det går. Lägre än så här kommer vi inte, säger han.

Husen byggs enligt ett typhuskoncept som upphandlats av Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO. En trea kommer då att kosta runt 9 000 i månaden, en tvåa cirka 7 600. Husen blir i tre plan.
– Jag tror att smärtgränsen går vid 10 000 kronor per månad för en trea, så det gäller att hamna där under, säger Gösta Persson.

Varför det blev just Morgongåva som får nya hyreshus i kommunen förklarar han med de goda pendlingsmöjligheterna. Att resa med tåg till Uppsala tar 25 minuter och Hebygårdar hoppas locka pendlare. Både de som pendlar till jobb i Uppsala och de som åker motsatta vägen till jobb i expansiva e-företag i Morgongåva.
– Det är helt enkelt minst risk att bygga där. Dessutom byggde vi nytt i Heby för två år sedan och dessförinnan i Östervåla så det är lite Morgongåvas tur kan man säga. En annan orsak är att vi har en lämplig tomt där.

Hebygårdar har inte många tomma lägenheter just nu och bostadskön består mest av hyresgäster som vill byta bostad.

Om de nya bostäderna kan börja byggas nu i höst beräknas de vara inflyttningsklara nästa höst.