Därför vill SD avskaffa oppositionsrådet

Sverigedemokraternas förslag att avskaffa oppositionsrådet i Heby kommun får inte gehör hos kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (C).

"Det är inte av ekonomiska skäl utan det är för demokratin vi vill avskaffa posten", säger Monica Stjernholm (SD) angående att partiet vill avskaffa oppositionsrådet i Heby kommun.

"Det är inte av ekonomiska skäl utan det är för demokratin vi vill avskaffa posten", säger Monica Stjernholm (SD) angående att partiet vill avskaffa oppositionsrådet i Heby kommun.

Foto: Sverigedemokraterna Heby/Madeleine Andersson

Heby kommun2019-11-19 17:00

I Sverigedemokraternas budgetförslag för 2020 föreslår partiet att rollen som oppositionsråd i Heby kommun ska avskaffas.

Bakgrunden är att partiet anser att det är odemokratiskt att oppositionsrådet är den enda från oppositionen som är med när dagordningen för kommunstyrelsens sammanträden sätts. I stället för oppositionsråd vill Sverigedemokraterna se arbetsutskott, där företrädare från flera partier deltar inför styrelsens möten.

Monica Stjernholm, gruppledare för Sverigedemokraterna i Heby kommun, menar att en partiföreträdare inte kan representera alla oppositionspartier.

– De frågor som diskuteras på kommunstyrelsen är de frågor som presidiet har bestämt ska tas upp. När det är dags för kommunstyrelsen att sammanträda är de flesta överens och yrkar bifall på alla punkter. Vi har ingen aning om vilka frågor som sållas bort, säger hon.

Den nuvarande politiska organisationen i Heby kommun bestämdes av kommunfullmäktige i maj 2018, enligt kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (C).

Hon tycker att beslutet ska gälla mandatperioden ut och menar att Sverigedemokraterna hade möjlighet att föreslå en annan lösning i samband med att beslutet fattades i fjol.

– Inför mandatperioden 2023–2026 utgår jag från att det åter kommer att ske en översyn på samma sätt som det gjorts såväl inför denna mandatperiod som den föregående. Och då är förstås alla partier välkomna att lämna sina förslag vid den översynen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!