UNT har tidigare i veckan skrivit om att det ekonomiska stödet som Heby kommun och andra kommuner tidigare fått från statsbudgeten för att anordna sommarlovsaktiviteter har dragits in. Samtidigt är kommunen redan i ett ansträngt ekonomiskt läge. Kultur- och fritidsnämnden tvingas spara 2,5 miljoner kronor för 2019.

– De miljoner som vi ska spara tar hårt på oss eftersom vi är en liten förvaltning. Samtidigt blir det en dubbel besparing efter att det statliga stödet dragits in. Det är inget vidare för våra unga som vi ska försöka hålla sysselsatta, säger Anders Pettersson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Hur ska man kunna få en levande landsbyggd när barn och ungdomar inte får möjlighet att göra saker. Det är allvarligt att läget blir så låst på grund av ekonomin, säger Ingela Wikander (KD) som är vice ordförande i nämnden.

Den norra delen av Heby kommun är hårdast drabbad. Inga ungdomsgårdar finns kvar där efter att man nyligen lagt ned ungdomsgårdarna både i Harbo och Tärnsjö.

– Vi får förlita oss på ideell kraft som exempelvis nu när sportlovsaktiviteter ska anordnas. Det finns inga pengar att dela ut, säger Anders Pettersson.

Tanken har sedan tidigare varit att ungdomsgårdarna i kommunen istället ska göras aktivitestbaserad. Istället för att hyra lokalerna ska kommunen satsa på personal som ska åka ut på olika platser och göra aktiviteter med ungdomarna.

– Det är i nuläget inte möjligt. Jag törs inte svara på när och hur den verksamheten kan komma igång, men vi håller tummarna för att vi ska få igång något, säger Anders Pettersson (S).