– Informationen och bilderna på hemsidan är en bluff. Ingenting är som det beskrivs.
Det säger Margaretha och Leif Levin som i förra veckan flyttade från Östersund till vad de trodde var en fin tvåa i Campus Heby i Enåker före detta skola.

De berättar att det är kallt i bostaden, att det saknas kyl, frys och spis i köket och att de gemensamma faciliteterna är smutsiga. Så lanseras inte bostaden på Campus Hebys hemsida. Där står att ”lägenheterna är möblerade och i övrigt utrustade med pentry, tv, dusch och toalett ...”
– Vi får laga mat i ett gemensamt kök en trappa ner och tvätta kläder i huset bredvid. Men det är kallt överallt, kläderna torkar inte. Duschen och toaletten är i korridoren, men vi har inte kunnat tvätta oss därför att det inte finns varmvatten och för att duschen rent ut sagt är skitig, säger Margareta Levin.

Paret flyttade från Östersund för att Margaretha Levin, 53, skulle komma närmare en expansiv arbetsmarknad. Maken är folkpensionär sedan två år tillbaka.
– Vi läste om Campus Heby på hyresvärdens hemsida. Men redan i lördags när vi kom hit insåg vi att något var fel. En ung kvinna flyttade därifrån samma dag. Det låg skräp utanför husen och bara två personer bodde i ett av dem. Det visade sig att de också är på väg att flytta.
Bostaden på andra våningen visade sig vara en skolsal avbalkad med gipsskivor.
– Skivorna räcker inte upp till taket, mellan köket och rummet är det glipor på flera decimeter, säger Leif Levin.
En del utrusning från skoltiden finns kvar, bland annat hänger det kartor på väggarna.

Paret fick inte heller in sina möbler i bostaden. Merparten placerades i en korridor i entréplanet. Det går inte heller att koppla in tv:n. Det enda som fungerat, säger paret Levin, är hyresvärdens infordran av hyran:
– Innan vi kunde komma i fråga för en bostad i Heby Campus fick vi deponera 5 000 kronor, sedan skulle vi också betala oktober månads hyra i förskott. Det skulle bli 5 000 kronor till, men jag lyckades minska den till 2 500. Men eftersom det är ett så uselt boende kräver jag pengarna tillbaka. Vi har inte ens fått ett påskrivet hyreskontrakt av värden, säger Margaretha Levin.

Genom Hyresgästföreningens lokala ombud i Heby kopplades på tisdagen organisationens juridiska enhet in på fallet. Paret vill också att kommunens bygg- och miljöförvaltning inspekterar boendeförhållandena i Heby Campus.
– Som det ser ut kan det inte vara besiktigat och godkänt för boende, anser Leif Levin.
UNT har sökt fastighetsmäklare Dan Cramling i Stockholm utan att lyckas. I stället ringer hans kompanjon Roland Bengtsson:
 – Det är högst tillfälligt de skall bo i den där lägenheten, de skall flyttas till en annan bostad i huset intill. Dessutom har socialen varit där och kollat förhållandena och godkänt dem, uppger Roland Bengtsson.