"Det handlar om att ge och ta"

Carina Schön (S) har varit politiskt aktiv i Heby kommun i 40 år. Sedan i fjol styr hon kommunen tillsammans med Centerpartiet.

Carina Schön (S) har varit politiskt aktiv i Heby kommun länge. Efter kommunvalet 2018 samarbetar hennes parti med Centerpartiet.

Carina Schön (S) har varit politiskt aktiv i Heby kommun länge. Efter kommunvalet 2018 samarbetar hennes parti med Centerpartiet.

Foto: Ebba Örn

Heby kommun2019-11-09 12:00

Efter valet

Fram till kommunvalet 2018 var Carina Schön oppositionsråd i två mandatperioder. I samband med valet förlorade partiet två mandat i kommunfullmäktige, men i stället för att fortsätta i opposition kom ett annat besked en bit in på hösten: tillsammans med Centerpartiet skulle partiet styra kommunen i egen majoritet.

Samarbetet väckte reaktioner både på höger- och vänsterkanten, men Carina Schön menar att det är viktigt att vara praktisk inom politiken.

– Det stora problemet i Heby var att vi tidigare inte hade någon klar majoritet i fullmäktige. Det är det sämsta man kan ha eftersom det blir svårt att förutse vilka beslut som kommer att gå igenom. Nu vet vi att våra beslut går igenom.

Ni är partier som i grunden har olika värderingar. Vad tänker du om det?

– I det politiska arbetet på kommunnivå är det oftast få beslut som det är svårt att komma överens. I det arbete med besparingar, som just nu sker, är det viktigt att vi kan ta de välbehövliga beslut som måste tas.

Det finns åsikter som säger att ni anpassar er för mycket efter vad Centerpartiet vill?

– Vi har bra diskussioner och försöker ta bra gemensamma beslut. Det handlar om att ge och ta.

Det har gått 40 år sedan Carina Schön först engagerade sig politiskt i kommunen. Sedan dess har politikens förutsättningar förändrats. Samtidigt är mycket sig likt.

– Just nu är vi inne i en väldigt jobbig tid ekonomiskt. Det har vi varit förut, men jag känner en oro över att vi inte riktigt fått den ekonomiska situationen att vända än. Vi jobbar hårt för att få ner den kappa som vi har.

Du gick från opposition till att få den ekonomiska situationen på dina axlar. Hur har det varit?

– Jag känner inte så. Vi har sett att verksamheters kostnader har ökat de senaste åren och det var vi oroliga över. Därför känns det bra att göra något åt det.

Högt upp på Carina Schöns lista står förebyggande arbete. Till nästa års budget har det politiska styret avsatt pengar för att satsa på förebyggande åtgärder för barn och unga, kring exempelvis psykisk ohälsa, missbruk och hemmasittarproblematik.

– Jag har tjatat om den här punkten väldigt länge. Kan man förebygga så kostar det mycket mindre än om man måste ta till tvångsåtgärder. Det svåra med sånt arbete är att det inte går att mäta, och därför blir det svårt att motivera. Men jag tycker vi måste tänka ett snäpp längre.

Fotnot: Det här är första delen i en serie som tar tempen på politiken i Heby kommun. Fler delar följer och kommer att kunna läsas på unt.se/heby.  

"I det politiska arbetet på kommunnivå är det oftast få beslut som det är svårt att komma överens", säger Carina Schön angående Socialdemokraternas och Centerpartiets olika ideologiska bakgrund.
"I det politiska arbetet på kommunnivå är det oftast få beslut som det är svårt att komma överens", säger Carina Schön angående Socialdemokraternas och Centerpartiets olika ideologiska bakgrund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!