Det senaste tillskottet är den sydkoreanska dirigenten och konsertpianisten Duk-Kyung Chang som sedan oktober är bosatt i Heby samhälle med sin svenske make.

När hon var 14 år flyttade familjen från Seoul till Vancouver i Canada där föräldrarna och hennes lillebror bor kvar. Fadern är affärsman, mamman konstnär. I släkten finns såväl pianister och kompositörer som bildkonstnärer.

– Musik dominerar mitt liv, och driver mig framåt. Jag har spelat piano sedan fyraårsåldern. När jag var tonåring gick jag upp i Bachs musik. Just nu ägnar jag mig mycket åt Bruckner, Schumann och en del av dagens kompositörer.

Artikelbild

| Duk-Kyung Chang.

– Om jag visste att jag skulle dö i morgon vore min högsta önskan att få dirigera Bruckners tredje symfoni, den första versionen. Men jag älskar också att vara hemma och fylla huset med musik, särskilt när det är mörkt utomhus som nu.

Duk-Kyung Chang flyttade från Canada till Skottland, sedan till England. Hon har studerat för bland andra Bernard Haitink, Donald Runnicles och Marin Alsop. Hon har dirigerat BBC:s Scottish Symphony Orchestra och Royal Scottish National Orchestra och framträtt med orkestrar i Ryssland, USA, Tyskland, Schweiz och Mexico.

– Det är förstås en stor förändring att flytta till ett litet svenskt samhälle. Men jag trivs mycket bra i Heby.

Hon talar hyfsad svenska efter sex månader på SFI i Sala.

Artikelbild

| - Om jag visste att jag skulle dö i morgon vore min högsta önskan att få diregera Brukners tredje symfoni, den första versionen, säger Duk-Kyung Chang.

– Människorna är vänliga. Jag tycker mycket om naturen här och det finns ett bra utbud av konstmusik, säger hon och nämner de direktsända operaföreställningarna från Metropolitan i Folkets hus bio, Västerlöfsta musikstiftelse verksamhet i Heby, konserterna hemma hos pianisten Per Enflo i Östervåla och de många körerna i kommunen.

I England bildade hon The Cambridge Modern Orchestra för att introducera moderna kompositörer.

Artikelbild

| Duk-Kyung Chang är det senaste tillskottet av framstående musiker i Heby kommun.

– Det finns så mycket bra nutida musik. Musiken utvecklas hela tiden. Beethovens tredje symfoni fick folk att lämna salongen därför att den var för nyskapande. Bra musik blir heller aldrig omodern.

Är det inte ett problem att hålla uppe karriären från Heby?

– Det är klart att det är annorlunda. Just nu står karriären stilla. Den största förändringen är min lille son, han är överallt i huset. Medan jag väntar på en dagisplats är jag bara med honom. När han sover studerar jag noter och partitur, övar och lyssnar på musik. Ibland när jag behöver göra något viktigt, som den här intervjun, ställer svärfar upp som barnvakt.

Duk-Kyung Chang säger att hon har kontakt med flera orkestrar i Sverige och att hon söker efter en svensk agent.

– Sverige har många bra sångare, musiker och orkestrar, mycket tack vare samhällets stöd till musiklivet. Jag är öppen för alla förslag. Och jag spelar gärna i Heby och på andra orter i Uppland.

Vad gör hon mer på dagarna i den forna tegelmetropolen?

– Promenerar med barnvagnen och eldar i vedpannan. Eldandet fungerar som en slags terapi och jag har blivit bra på det. En sak som jag tycker mycket om med Sverige är bostädernas kvalitet. Inte någon annanstans i världen där jag varit är den allmänna standarden så hög som här.