De senaste åren har eleverna på Östervåla skola blivit fler. I låg- och mellanstadiet har det tillkommit elever motsvarande nästan en hel klass, berättar rektor Lena Wiik. Med ett ökat elevantal har det också blivit trängre på skolan och klassrum har fått plockas fram lite här och var, bland annat vid rektorsexpeditionen och i en barrack på skolgården. 

Men vid höstens skolstart stod en helt ny skolbyggnad klar. Det nya huset går i trä, glas och färg och har sex klassrum och flera gemensamma ytor. En av de klasser som fått flytta in är 6A, där Ágúst Berglindarson går.

– Jag tycker att det har blivit lugnare sedan vi flyttade in här. Tidigare satt vi nära matsalen och då kunde det vara stökigt utanför på vissa lektioner. Vi fick äta ute i baracken och det var väldigt högljutt.

Hans klasskompis Sofia Wiklund håller med.

– Det känns roligare att gå till skolan nu när det är fint, det är lättare att jobba när det är mer ljus, säger hon.

Även matsalen har byggts ut för att rymma fler elever. Bygget har utförts av kommunalägda Hebyfastigheter AB med en kontraktssumma på omkring 38 miljoner kronor exklusive moms, enligt bolagets vice vd Roger Österberg.

– Det känns fantastiskt i dagens ekonomiska läge att man väljer att satsa på det här. Sedan skulle vi faktiskt egentligen behöva ytterligare ett klassrum, men först om två år så det löser vi tills dess, säger rektor Lena Wiik.