Felstavade skyltar i Heby väcker irritation

Torstundaby och Vittninge eller Torstunaby och Vittinge. I en korsning i Heby kommun står sedan någon vecka tillbaka inte bara en utan två felstavade vägvisare.

"Unikt", säger Trafikverket om de två felstavade skyltarna som satts upp i södra delen av Heby kommun. Nu är nya skyltar beställda och på väg.

"Unikt", säger Trafikverket om de två felstavade skyltarna som satts upp i södra delen av Heby kommun. Nu är nya skyltar beställda och på väg.

Foto: Kerstin Löwstrand

Heby kommun2019-11-06 21:00

I samma korsning, på samma stolpe är det numera skyltat mot Torstundaby och Vittninge i stället för Torstunaby och Vittinge, något som P4 Uppland var först att berätta om. Kerstin Löwstrand i Heby uppmärksammade de nya ortsskyltarna när hon var på väg ut i svampskogen.

– Jag tyckte det såg väldigt konstigt ut så på väg tillbaka kollade jag lite extra och passade på att ta en bild. Jag tycker att det är bedrövligt att de inte kan stava rätt på skyltarna, så jag lade upp bilden i en Facebook-grupp.

Där väckte skyltarna många reaktioner. Och enligt Philiph Öhrman, trafikingenjör på Trafikverket, var det via Facebook som myndigheten själv fick upp ögonen för de felstavade vägvisarna. Han säger att stavningarna beror på den mänskliga faktorn hos en av Trafikverkets driftentreprenörer, som nyligen bytt ut 200 vägskyltar i området.

– Det är entreprenören som granskar underlaget innan man godkänner det för tillverkning. Det är unikt att man lyckas sätta upp två felstavade vägvisare i samma korsning, jag har inte varit med om det tidigare.

Nu är nya vägvisare beställda och ska vara monterade inom två veckor. Det ska dock inte bli någon dyr historia.

– Nej, det blir inte dyrt. Jag kan tänka mig att skyltarna kostar runt 800 kronor. Det som kostar pengar är att gräva ner fundamenten i backen och det har man ju redan gjort här. Kostnaden är inget som skattebetalarna kommer att stå för, det gör entreprenören, säger Philiph Öhrman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!