Under de tio dagar som Fest i Heby pågår ordnas det yoga, fjärilssafari, konstvisning, hantverkande, musik, loppis, servering. Det byggs kojor och visas veteranbilar.

– Många arrangörer öppnar sina gårdar, hem och trädgårdar, säger landsbygdsutvecklare Stina Röjerås, som samordnar Fest i Heby.

Populariteten står sig efter åtta år. I år ska 140 arrangörer delta och evenemangen är ännu fler. Besöksantalet brukar ligga runt 28 000, dubbelt så många som kommunens invånare.

Artikelbild

| "Det finns fäbodar, hembygdsgårdar och andra mötesplatser som bara är tillgängliga på sommaren", säger landsbygdsutvecklare Stina Röjerås, som håller i arrangemanget Fest i Heby.

– I år ska vi inte bara räkna, utan även kolla nöjdheten. Vi på kultur- och fritid besöker många arrangemang och ska fråga folk på plats. Och på kommunens hemsida ska man kunna lämna omdömen och tipsa hur vi kan förbättra oss, säger Stina Röjerås.

Vad betyder Fest i Heby för kommunen?

– Mycket! Den växer mer och mer i angelägenhet känns det som. Många vill vara med under det varumärket och visa upp sig. Det boostar självförtroendet och stoltheten. Många besökare slås av hur hög kvalitet det är, svarar hon.

I år finns några nya inslag:

* Se hur robotmjölkning går till.

* Popup café i orangeriet hos Vintage Riviera i Kroksbo.

* Pianisten Henrik Måwe gestaltar kompositören Frédéric Chopin.

* Studiebesök på en solcellsanläggning.

– Sedan finns de givna inslagen som vi är väldigt tacksamma och stolta över, till exempel Olpersgården i Östervåla, Ingbo källor och kvarn, Heby Tegelbruksmuseum och midsommargudstjänsten i Enåker, säger Stina Röjerås.