En kväll i vintras stoppade polisen en bil i Tärnsjötrakten. I bilens baksäte och i ett fack mellan framsätena låg 13 bangers, en form av explosiva pjäser, som togs i beslag.

Det krävs särskilt tillstånd för hanteringen av bangers. Bilens förare åtalades för innehavet och transporten av de bangers som fanns i bilen. Vid rättegången nekade mannen till brott och förklarade att någon annan måste ha lagt alla bangers i bilen. När han upptäckte dem trodde han att det rörde sig om vanliga smällare, förklarade mannen.

Enligt ett utlåtande från polisens Nationellt forensiskt centrum har föremålen en effekt som motsvarar knallskott eller smällare, men får inte säljas inom EU. En undersökning av bilförarens mobil visade att han i en sms-konversation skrivit att han köpt "polska smällare" och sökt efter uppgifter på nätet om olagliga smällare.

Tingsrätten anser att sms:en talar för att mannen känt till att det rörde sig om bangers. Han har nu dömts till 40 dagsböter för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.