De senaste tio dagarna har VafabMiljös chaufförer som sköter tömningen av sopor i hela Heby kommun kört av vägen vid totalt sju tillfällen. De flesta avkörningarna har enligt Peter Rados, enhetschef för transport på VafabMiljö, skett på vägar i norra delarna av kommunen.

– Vi önskar bättre sandning. När stora mängder snö faller och sedan fryser på blir väglaget besvärligt för chaufförerna. Det är ett stort bekymmer i nuläget, störst har problemen varit i Tärnsjö och Östervåla, säger han.

Enligt Peter Rados handlar det både om kommunala vägar och mindre vägar som sköts av samfällighetsföreningar. UNT har tidigare berättat om problemen med soptömningen. På mer än fyra veckor fick boende i Huddungeby i norra delarna av Heby inte sina soptunnor tömda.

Det är enligt honom starten och stoppen som är värst för förarna och som orsakat avkörningarna.

– Vi skulle önska att kommunen gjorde en daglig kontroll av deras vägar innan vi ska ut och köra på morgonen. Väglaget har varit så pass kritiskt de senaste dagarna.

Per Geerhold, teknisk chef på Heby kommun, menar att han inte känner till problemet med avkörningarna i Heby kommun den senaste tiden.

– Det är inget som VafabMiljö hitills informerat oss om. Om det är så vill vi naturligtvis att de kontaktar oss så att vi kan lösa det på de vägar som vi ansvarar för, säger han.