Han beskriver det som en hobby, men också som en 50-årskris. När Pär-Inge Larsson började med hyresrätter i Östervåla var det för att föra något vidare till nästkommande generationer. Drygt fem år senare äger han i dag 46 lägenheter, flera av dem byggda från grunden.

Men att ge sig in i branschen har inte varit helt lätt. Under hösten skulle bygget av ett nytt fastighetshus påbörjas, men i förra veckan stannade arbetet av efter två överklaganden. I ett av dem skriver fastighetsägaren till grannhuset bland annat att Pär-Inge Larssons nya fastighet skulle ge en försämrad effekt av den solcellsanläggning som fastighetsägaren ska installera. Fastighetsägaren skriver också att hans hyresgäster mister solinstrålning på sina uteplatser.

– Vi har försökt ta så mycket hänsyn som det går till de närboende, och lagt nya huset så långt från dem som möjligt. Men det är klart att det inte är roligt att få grannar där det tidigare inte varit grannar, säger Pär-Inge Larsson.

Artikelbild

| "Stödet är en hyressubventionering, men jag får det som en klumpsumma som jag kan ta till banken för att få låna resten. För en fastighet som kostar 16 miljoner är stödet omkring fyra miljoner".

Det är inte första gången som ett av Pär-Inge Larssons byggen stöter på patrull. I fjol hade han just kommit igång med arbetet av ett lägenhetshus när den borgerliga budgeten röstades igenom. I samband med det ströks det statliga investeringsstödet, som Pär-Inge räknat med, ett stöd som syftar till att stärka bygget av bostäder i områden med bostadsbrist och en växande befolkning. För att beviljas stödet måste fastigheterna uppfylla viss kriterier, som låg energiförbrukning och subventionerade hyror.

När beslutet kom var det för sent att backa bygget i Harbo.

– Jag hade redan lokala entreprenörer som var igång med sitt arbete, så det gick inte att avbryta. Eftersom jag belånat mitt eget hus så blev jag tvungen att be min bror belåna sin del av våra föräldrars gård. Det var jobbigt.

Så i våras återinfördes stödet. När Pär-Inge Larsson tidigare i höst beviljades stöd för de redan uppförda lägenheterna i Harbo vågade han satsa på ytterligare ett hus. I maj 2020 skulle det nya huset på orten stå klart, med elva hyresrätter, men nu skjuts inflyttningen på framtiden på grund av överklagandet.

Han tycker att Heby kommun själva borde vara mer alerta när det kommer till att ansöka om statligt stöd för nybyggnation.

– För mig är det viktigt att bidragen inte bara går till städerna. Vi betalar skatt även här, det är bra om vi får tillbaka av det. Det är klart att jag tjänar pengar men jag har också satt hela mitt arv på spel.

Hebys kommunalråd Marie Wilén (C) tycker att det är bra att det byggs nytt i kommunen.

– Vi har jobbat för att underlätta för privata aktörer att bygga. Jag ser att Hebygårdar skulle kunna bygga nytt i framtiden, men nu pågår stora renoveringar i beståndet.