Längs infarten till Tärnsjö sitter en svensk flagga på varje lyktstolpe. Prick klockan nio kliver Prins Daniel ur en mörk minibuss framför skolan. Eleven Emanuel Pettersson välkomnar i dörren och sedan är det full fart. Till barnens glädje hoppar prinsen in på både livvaktsbrännboll och zumba. Men vid skridskobanan blir han stående. Han har inga skridskor.

– Nej, men jag har spring i benen, säger han brett leende.

Prinsen själv menar att han inte är i riskzonen för att röra sig för lite. Det är det många som är annars. Han nämner att bara tre av tio barn rör sig tillräckligt mycket.

Artikelbild

| Prins Daniel var inte sen med att hoppa in på livvaktsbrännboll tillsammans med eleverna på Tärnsjö skola.

– Det är skrämmande.

Han hoppas och tror på en normförskjutning.

– När du och jag växte upp hade vi inte cykelhjälm, slalomhjälm eller bälte i baksätet och vissa föräldrar rökte i bilen. Det var normen då. Jag tror att om ett antal år är det konstigt att ge barnen läsk en vardag, säger han.

Hur håller du dig själv i form?

Artikelbild

| Prins Daniel säger själv att han har mycket "spring i benen".

– Jag går promenader, är ute och leker med barnen och går på gym ett par gånger i veckan, svarar han.

Prins Daniel gör mycket skolbesök och gillar att prata med barn och vuxna eldsjälar.

Artikelbild

| Mellan aktiviteterna fick personal och elever en pratstund med prinsen.

Varför valde du att besöka just Tärnsjö skola idag?

– Jag har hört att de tagit tag i fysisk aktivitet på ett bra sätt.

Artikelbild

| Eleverna på Tärnsjö skola var glada över torsdagens kungliga besök.

Två elever får en pratstund med prinsen och har förberett sig lite extra. Spännande, tycker de.

– Jag har ätit en stadig frukost och övat på vad jag ska säga. Det var lite nervöst, men bara jag kom igång så gick det bra, säger Peter Melander Andersen.

Artikelbild

| Prinsen hoppas på en normförskjutning när det handlar om ungas hälsa.

Det var för två veckor sedan som hovet ringde till Tärnsjö skola och frågade om prins Daniel fick vara med på Upp och hoppa-dagen sista januari.

– Eleverna är jätteglada över att få kungligt besök. Vi är en liten byskola i ett socio-ekonomiskt tungt område och det känns fantastisk att vår skolas arbete uppmärksammas på detta vis, säger Alexandra Södervall, rektor på Tärnsjö skola.

Artikelbild

| Prins Daniel var tvungen att skippa skridskoåkningen – på grund av avsaknaden av skridskor.

Upp och hoppa-dagen är en kampanj av Generation Pep, en stiftelse som kronprinsparet startade för att främja fysisk aktivitet och bra matvanor hos barn och unga.

Tärnsjö skola har jobbat mycket med att få in rörelse naturligt under skoldagen. Minst en gång varje dag pausas en lektion för ett rörelsepass. Det kan vara en elev som leder de andra eleverna, eller att de följer en rörelsevideo på Youtube.

Artikelbild

| Det kungliga besöket avslutades med att prins Daniel fick en bok med sagor skrivna av elever på Hebys alla skolor.

– Ibland är det en elev som börjar känna sig trött som tar initiativet, berättar rektor Alexandra Södervall.

På rasterna leder elever i årskurs 6 rastaktiviteter för de yngre barnen, just nu är det mycket skridskoåkning. I klassrummen har de balansbrädor. Och för ett år sedan införde de kontorscyklar i stor omfattning. Kontorscyklar har en stor sadel och pedaler, som man kan sitta på och trampa på.

Artikelbild

| Tärnsjö skola har arbetat mycket med Generation Pep – vilket märks i skolresultaten.

– Vi har märkt en skillnad på för- och eftermätningarna. Det var fem månader mellan mätningarna och vi märkte skillnad på arbetsro, koncentration, sömn och prestation. Elever med extra energi som förut behövde ta pauser orkar nu vara kvar i klassrummet, säger Alexandra Södervall.

Skolans arbete med Generation Pep märks i skolresultaten. Måluppfyllelsen i ämnet idrott och hälsa har ökat de sista åren och nu ligger de över rikssnittet.

Artikelbild

| Eleven Emanuel Pettersson välkomnade prinsen i dörren.

Utöver att delta i livvaktsbrännboll och zumba fick prins Daniel en pratstund med rektor, biträdande rektor och två elever. Därefter blev det ett rörelsepass för hela skolan ute på skolgården.

Det intensiva kungliga besöket avslutades med att prins Daniel fick en bok med sagor skrivna av elever på Hebys alla skolor. Alla 130 elever på Tärnsjö skola har skrivit sitt namn i boken.