Östa naturreservat utanför Tärnsjö är platsen för årets "julgranshämtning" på onsdag 19 december.

– De är inte odlade, så de ser inte ut som Disneygranar. Man får leta runt lite, säger Camilla Winqvist, miljöstrateg och kommunekolog i Heby.

20–30 familjer brukar komma, men granarna skulle räcka till tio gånger så många.

Artikelbild

| Östervålabon Åsa Nylander med en utvald gran på granutdelningen i Harbo 2017. En del vill ha en fem meter hög julgran. Det går bra, men grundregeln är att den ska få plats på bilen.

– Det finns hundratals granar och gott om parkeringsplatser, så det får gärna komma fler.

Granarna växer under höga tallar. De ska tas ner för att inte skugga växtligheten och sedan bli bioenergi.

– Det är ett bra sätt att förlänga livslängden att de först får pryda någons vardagsrum eller trädgård, säger Camilla Winqvist.

Hon tycker dessutom att det är roligt att göra så här i stället för att bara ringa skogsbolaget att gallra.

– Man får träffa folk och det är mysigt när barnen får välja ut en gran. Det är ett sätt att visa upp Östa naturreservat också. Där finns grillplatser och toaletter året om, säger hon.

Enligt henne är 20–30 familjer inte så lite som det låter.

– För oss är det mycket. Det bor ju bara 13 700 människor i Heby kommun.

Om det kommer många fler blir det kanske kö till sågen, men då kan de äta pepparkakor medan de väntar. Camilla Winqvist och en kollega kommer nämligen att stå vid parkeringen med tomteluva och bjuda på pepparkakor mellan klockan 11 och 13.

Varför gör ni detta en onsdag mitt på dagen om ni vill att det ska komma mycket folk?

– Vi har kört på luncher hittills och det verkar ju funka hyfsat bra. Det är mörkt på kvällen och många har aktiviteter de här sista kvällarna inför jul. Men visst skulle man kunna ta det på kvällstid också, svarar Camilla Winqvist.