Hebys unga: "Satsa mer på fritidsgårdar"

För första gången har Heby kommun deltagit i forskningsprojektet Ung livsstil, för att få pejl på ungas syn på livet.

Julia Olsson, Saga Rydstedt, Leon Solman och Pontus Eriksson går alla i högstadiet i Heby och har varit med och besvarat enkäten Ung livsstil.

Julia Olsson, Saga Rydstedt, Leon Solman och Pontus Eriksson går alla i högstadiet i Heby och har varit med och besvarat enkäten Ung livsstil.

Foto: Ebba Örn

Heby kommun2019-11-08 12:00

Stora salen i Heby Folkets hus fylls snabbt på med högstadieelever. Majoriteten av dem besvarade i våras enkäter om sin fritid i samband med att Heby anslöt sig till forskningsprojektet Ung livsstil. I dag får de ta del av svaren.

Några av de saker som framgår i studien är att Hebys unga vill att kommunen satsar mer på ungdomsgårdar och gym, och mindre på kultur. Fritiden utklassar skolan som det mest meningsfulla i livet.

Åttondeklassarna Saga Rydstedt och Julia Olsson är stammisar på fritidsgården, som har öppet måndag, onsdag och fredag. De känner igen sig i resultaten, men skriver exempelvis inte under på önskan om cafékvällar på ungdomsgården.

– Jag vill bara vara där och hänga med kompisar, men de borde öppna gården tidigare så att man kan vara där längre, säger Saga Rydstedt.

Syftet med Ung livsstil är att kartlägga ungas kultur- och fritidsvanor. Resultatet ska också fungera som en fingervisning för kommunen om vad de bör satsa på för unga. Av Hebys drygt 400 högstadieelever har 79 procent besvarat frågorna i enkäten.

Från Heby kommuns sida har kulturchefen Joakim Lundin varit kontaktperson.

– Vi har varit tvungna att spara mycket pengar och bland annat lagt ner två ungdomsgårdar. När vi gör nya satsningar så vill få till en dialog med de unga om vad de vill se i kommunen, så att vi satsar på rätt saker, säger han.

Leon Solman och Pontus Eriksson går i nian på Heby skola och tycker att ambitionen med undersökningen är bra men ifrågasätter om den kommer att göra någon skillnad. 

– Förut hade vi ett café på skolan som stängdes och som vi i elevrådet försökt öppna igen. Men det blir det ingenting med. Där kunde man hänga på rasterna, men nu sitter man bara med sina ipads i ljushallen och gör ingenting, säger Leon Solman.

– Det känns inte som att våra åsikter kommer att komma fram ändå, så har det aldrig varit förut i alla fall, säger Pontus Eriksson.

Vad tror ni att det beror på?

– Det är väl brist på pengar, det var ju därför de stängde skolcaféet.

I förra veckan presenterades resultaten för kommunens lärare och förtroendevalda. Då lades mer fokus på att jämföra Heby med andra mindre kommuner som deltagit i undersökningen. I jämförelsen synliggjordes bland annat en låg fysisk aktivitet bland unga i kommunen generellt och en påtagligt låg läsvana, främst hos kommunens killar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!