Stämningen var både god och uppsluppen när UNT besökte röststället Fokus i Östervåla på valdagens eftermiddag.

– Det råder god stämning både bland besökare och bland oss valarbetare, det är kul att vara med här, berättar Socialdemokratiska lokalpolitikern Eleonore Sikström, som står utanför vallokalen och delar ut valsedlar tillsammans med Anders Kihl (KD), Maipato Hognert Mothata (C), Niclas Vesterlund (L) och Emin Maskan (MP).

Så mycket samtal med väljare blir det inte den här dagen för valarbetarna, som beskriver närvaron mer som en gammal god tradition.

Artikelbild

– Nej, så värst mycket politiska diskussioner blir det inte i dag, de är över. Det vi gör är att dela ut valsedlar till en och annan, och de som tar emot valsedlar tar oftast av alla sorter, berättar Anders Kihl.

Valfunktionären Kristina Almlöf berättar att vallokalen, trots det alltmer populära förtidsröstandet, varit välbesökt.

– Det har varit en jämn ström med väljare under hela dagen, berättar Kristina Almlöf medan hon delar ut röstkuvert till en besökare som sedan stegar vidare mot en av de fem skärmarna inne i själva röstlokalen.

En av dem som redan röstat är 52-åriga Maria Fabrelius, som berättar att hon i vanliga fall brukar förtidsrösta – men alltså inte den här gången.

– Jag har tvekat in i det sista, och bestämde mig först i dag hur jag skulle rösta. Jag har den senaste tiden bland annat kollat på debatter och gjort valkompassen, men det har varit väldigt svårt den här gången, menar hon.

En annan som just kommer ut från vallokalen är 29-årige Kim Norgren, som även han tvekat en hel del inför valet - och bestämt sig under de sista dagarna.

– Mycket låter lika i debatterna, men det som avgjort för mig har varit hur ”landsbygdsvänliga” partierna har varit, för mig är det viktigt att även folk på landsorten har det så bra som möjligt, säger han och tillägger:

– Sen har jag gått lite på magkänsla också.