– Om vi inte gör något kommer vi att ha ett negativt resultat på 96 miljoner kronor år 2024, säger kommunens ekonomichef Ylva Opard.

Det visar en utredning gjord av en analysgrupp på Sveriges kommuner och landsting, SKL. Analysen dominerade tisdagens kommunfullmäktige.

Kommunen har ovanligt låga intäkter och avgifter för väg och vatten, barn- och äldreomsorg. Det framgår också att kostnaderna är högre än de borde för till exempel grundskolan.

– Lokal- och måltidskostnaden sticker ut. Det hänger ihop med att vi har många enheter, säger Ylva Opard.

Nu väntar ett intensivt arbete med att ta fram budgetförslag.

– Det är inte säkert att vi hinner få fram det till fullmäktige 26 november, säger Ylva Opard.

Eftersom detta var mandatperiodens första kommunfullmäktige gjordes också ett antal val. Olof Nilsson (S) valdes till ny ordförande i fullmäktige och Dick Pettersson (C) till 1:e vice ordförande. Anne-Charlotte Mattsson (L) blir 2:e vice ordförande. Hon förslogs av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, som har gått samman i en blågrön oppositionssamverkan. Eftersom Sverigedemokraterna också hade ett förslag blev det omröstning på den posten.

Kommunstyrelsen kommer att ledas av kommunalrådet Marie Wilén (C). Hennes bundsförvant i den nya tvåpartimajoriteten, Carina Schön (S), blir 1:e vice ordförande. Till 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen valdes Ewa Westling Olzon (M). Eftersom hon företräder det största partiet i den nya oppositionskoalitionen tar hon över som oppositionsråd efter Carina Schön.

Nya kommunstyrelsen tillträder 1 december och nämnderna tillsätts 17 december.

Läs även:

Blocköverskridande majoritet

Besvikna partier när alliansen splittras

Alla går back utom bygg- och miljönämnden

Krisläge i kommunens budget