Kvinnans väninna stod förra året åtalad vid Uppsala tingsrätt misstänkt för att ha misshandlat en man vid ett bråk på en ort i Heby kommun. Kvinnorna hade suttit till häst och var båda enligt polisutredningen kraftigt berusade. Bland åklagarens bevis fanns uppgifter från en polis som kom till platsen samt en film som den målsägande mannen tagit med sin mobilkamera.

Båda kvinnorna förnekade bestämt att de var berusade vid händelsen. Enligt tingsrätten var det emellertid uppenbart att de var kraftigt berusade. Den åtalade kvinnan fälldes för misshandel. Den andra kvinnan åtalades senare för att ha vittnat falskt.

Vid rättegången om vittnesmålet stod kvinnan fast vid sin uppgift att ingen av dem varit berusade. Enligt kvinnan hade hon bland annat varit trött efter ridturen. Tingsrätten anser dock att filmen tydligt visar att hennes väninna varit kraftigt berusad. Filmen talar dessutom starkt för att hon själv befann sig i samma tillstånd, enligt tingsrätten. Polismannens uppgifter om att båda kvinnorna var så berusade att det inte gick att ta upp någon anmälan stärker misstankarna. Enligt domstolen står det därmed klart att kvinnan som vittnade lämnade osanna uppgifter.

Trots att vittnesmålet inte påverkade utgången av målet anses den ändå ha haft betydelse för domstolens prövning. Kvinnan döms därför för mened. Domstolen ser allvarligt på gärningen och konstaterar att mened hotar rättsystemet. Kvinnan döms till fyra månaders fängelse.