De första vallokalsundersökningarna visade att Kristdemokraterna, som för bara någon månad sedan i mätningar låg under fyraprocentspärren, visade siffror på över sju procent, och tillhör därmed valets raketer. Och det märktes vid den lokala valvakan i Morgongåva, där partiet samsades med allianskollegorna Moderaterna och Liberalerna. De som hade mest mungipor uppåt var utan tvekan KD-duon Ingela Wikander och Bernt-Ove Stenmark.

– Det är klart att man gläds över att vår intensiva valrörelse har gett resultat, och visst är det så att Ebba Busch Thor har haft en jättestor inverkan, menar Ingela Wikander och får medhåll från partikollegan.

Bernt-Ove Stenmark förklarar varför uppgången kommit så sent i valrörelsen.

Artikelbild

| Lokala KD-politikerna Ingela Wikander och Bernt-Ove Stenmark gläds över KD:s tidiga prognossiffror för riket som pekade på över sju procent.

– Ebbas mammaledighet gjorde att hon inte syntes så mycket ett tag, men framför allt i de senaste valdebatterna har hon ju verkligen imponerat, säger han.

Bland övriga deltagare på valvakan fanns olika tankar om hur den ovissa politiska situationen i Sverige kommer att sluta.

– Det blir en alliansregering, säger Agnes Mattsson (M).

– Det blir i alla fall en minoritetsregering, säger Tomas Bergström (L).

I den Socialdemokratiska valvakan i Folkets hus i Heby var känslorna blandade efter de tidiga prognossiffrorna.

– Jag är trots allt glad att partiet ser ut att hamna över 25-procentsgränsen, säger Carina Schön (S).

– Och jag är glad över att SD verkar mindre än befarat, säger Rose-Marie Isaksson (S), som tillägger:

– Om de här siffrorna står sig lär den närmaste månaden bli turbulent i alla fall.