En man i 50-årsåldern från Heby åtalas vid Uppsala tingsrätt för en rad brott, däribland olaga hot. Händelsen ägde rum i Tärnsjö i november förra året. 50-åringen ska enligt åtalet i närvaro av en kvinna ringt 112. Till teleoperatören ska han ha sagt att han hade vapen och att polisens insatsstyrka nu skulle komma att behövas. Han hotade sedan att slå ihjäl en namngiven man. 50-åringen har sedan, med yxa i handen, gått till mannens bostad, där ytterligare två personer, en man och en kvinna, vistades.

50-åringen ska ha bankat på dörren och uppträtt hotfullt, "vilket förstärkt det initialt uttalade verbala hotet". Hotet var sådant att de fyra personerna kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin egen eller annans personliga säkerhet, heter det i åtalet.

Mannen förnekar brott, men vidgår händelseförloppet.

Han åtalas också för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, eftersom han bar med sig yxa på allmän plats. Den tredje åtalspunkten är brott mot vapenlagen eftersom mannen visade sig olovligen inneha en revolver i sin bostad. 50-åringen åtalas även för två grova olovliga körningar och en grov fortkörning.