Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har under sin pågående Sverigeturné hunnit med att besöka ett 60-tal landsbygdskommuner. På tisdagen var det Harbos tur att få ministerbesök när han gjorde en visit vid Ängsholmens gårdsmejeri, som gjort sig känt som Sveriges enda producent av äkta buffelmozzarella.

– Det jag upptäcker vid ett sånt här besök är framför allt vilket go och vilken framåtanda och vilja det finns bland entreprenörerna på landsbygden, säger Sven-Erik Bucht som under besöket hann med att både hälsa på vattenbufflarna, få en kort undervisning om mozzarellatillverkning och få en smakbit av gårdens omtalade mozzarellaost.

Bristande bredbandstäckning och problem att rekrytera personal med rätt kompetens är ämnen som landsbygdsministern lyfter fram som genomgående diskussionsämnen under besöken ute i landet.

Artikelbild

| Samspråk. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i samspråk med Pontus Elvingson och Linda Elvingson ute i lagården hos vattenbufflarna vid Ängsholmens gårdsmejeri. På plats fanns också bland annat kommunalrådet Marie Wilén (C) och oppositionsrådet Carina Schön (S).

– Bredbandsutbyggnaden är livsviktig och måste fortsätta, och där har regeringen också tillsatt 5,5 miljarder kronor fram till 2020, säger han.

Ett aktuellt företag i Heby kommun som har rekryteringsproblem är Faringe Kött & Slakt AB i Huddunge, vilket lyftes fram av oppositionsrådet Carina Schön (S), som fanns på plats i Ängsholmen tillsammans med kommunalrådet Marie Wilén (C).

– Det är bara att konstatera att det slarvats, både av tidigare och nuvarande beslutsfattare, när det gäller utarbetandet av yrkesutbildningar, och där måste förbättringar till, sade landsbygdsministern.

Sven-Erik Bucht pekar också på behovet att öka landets egenförsörjningsgrad av livsmedel, vilken i dag ligger på cirka 50 procent.

Artikelbild

| Vattenbufflar. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vågade sig på att bekanta sig en aning med ett par av vattenbufflarna vid Ängsholmens gårdsmejeri i Harbo. På bilden syns också oppositionsrådet Carina Schön (S) och Pontus Elvingson.

– Det frågan har misshandlats under många år och därför satsar vi på att arbeta fram en nationell livsmedelsstrategi för första gången någonsin i vårt land, säger han.

En ökad självförsörjningsgrad ska ske genom bland annat stimulering av företagandet på landsbygden.

Artikelbild

| Mozzarrella. En smakbit av gårdens egentillverkade mozzarellaost, gjord på buffelmjölk, ingick i landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) besök vid Ängsholmens gårdsmejeri i Harbo.

– Vi satsar bland annat på finansiella stödåtgärder till småskaliga, lokala livsmedelsproducenter i landet, säger han.

Linda Elvingson, som driver Ängsholmens gårdsmejeri tillsammans med föräldrarna, tycker det känns bra att landsbygdsfrågorna uppmärksammas.

Artikelbild

| Berättar. Pontus Elvingson (till vänster) och Linda Elvingson berättar för landsbygdsminister Sven-Erik bucht (S) om satsningen på gården i Ängsholmen utanför Harbo, som bland annat inneburit utecklingen av ett fullskaligt gårdsmejeri som tillverkar äkta buffelmozzarella.

– Vi har tidigare haft besök av både kungen, landshövdingen och blivande civilministern Ardalan Shekarabi, det känns självklart roligt med ett ministerbesök, säger hon.

Efter en mellanlandning i Uppsala gick landsbygdsministerns färd under eftermiddagen vidare till Tierps kommun och företaget Upplands Trädgårdsprodukter i Månkarbo.