Det hör till ovanligheterna att kungen gör företagsbesök, men på torsdagen gjorde han ett undantag när han hälsade på hos nätapoteket Apotea i Morgongåva för att diskutera solenergi.

Först drar hovets informationssekreterare reglerna för de väntande journalisterna och fotograferna: håll ett visst avstånd; ingen kamera i ansiktet på kungen; inga frågor under rundturen; tilltala kungen "kungen".

När kung Carl Gustaf sedan anländer i en vit buss har han sällskap av Apoteas grundare och vd Pär Svärdson, landshövding Göran Enander, kommunalråd Marie Wilén, finansmannen Anders Wall, två säpovakter med öronsnäckor, kungens uniformerade adjutant med flera.

Artikelbild

| Apoteas vd Pär Svärdson förklarar logistiken för Kungen, Anders Wall och Marie Wilén.

Besöket inleds med en rundvandring i den hangarliknande lokalen som är en logistisk dröm. 30 000–35 000 paket lämnar byggnaden varje dag.

– De som jobbar här går 10 000–20 000 steg varje arbetsdag, berättar Maria Alriksson, affärsutvecklare på Apotea.

När det är dags för takvandring får kungen sin ytterrock och hatt och hela sällskapet går uppför spiraltrappan på utsidan av huset. Däruppe blåser det snålt och håret yr på dem som inte har hatt. Nästan hela det platta taket är täckt av liggande solpaneler som gör Apotea självförsörjande på el.

Kungliga Slottet i Stockholm har också en stor solcellsanläggning på sitt platta tak, 600 solpaneler på 1 000 kvadratmeter.

Artikelbild

| 500 personer är anställda på Apoteas logistikanläggning i Morgongåva som fick kungligt besök på torsdagen.

– De täcker 12 procent av slottets elförbrukning, berättar kungen.

Runt ett dukat fikabord med bordsplacering fördjupas diskussionen om solenergi, bland annat med en expert på solcellsinstallationer och ett par solcellsforskare från Ångströmlaboratoriet i Uppsala. De pratar investeringskostnader, livslängd, teknik och framtid. En fråga som lyfts är att utbredningen av solceller hämmas av en energiskatt på riktigt stora anläggningar.

Artikelbild

| Logistikcentret imponerade lika mycket som solcellsanläggningen på kungen.

Apoteas vd Pär Svärdson tycker att det är roligt att Sverige har en statschef som är intresserad av miljöteknik.

– Han är tydligt kunnig, säger han.

Artikelbild

| Den stora solcellsanläggningen på Apoteas tak har liggande solpaneler. Solpanelerna som står upp och kan ses från marken är mest för syns skull.

– Det är inte ofta som kungen tar initiativ till besök, men det var han själv som ville komma hit, säger Anders Wall, som själv planerar att sätta solpaneler på ett uthus.

– Det var trevligt att se anläggningen, säger kungen.

Artikelbild

| Kungen är intresserad av solenergi och visade sig vara kunnig på området.

Han verkar lika imponerad av postorderlogistiken som av solcellerna.

Blev Kungen inspirerad att lägga fler solceller på slottstaket nu?

– Ja, det går att utveckla den anläggningen. Det känns bra att vi har solceller på slottet, svarar han.