Planen: Ny lösning för Harbobarnen efter nyår

Vid vårterminens början ska Heby kommun ha en mer långsiktig lokallösning för barnen på Harbo förskola.

Harbo förskolas lokal Tegelbacken evakuerades på barn för några veckor sedan, på grund av mögel.

Harbo förskolas lokal Tegelbacken evakuerades på barn för några veckor sedan, på grund av mögel.

Foto: Ebba Örn

Harbo2019-11-18 19:33

Men hur den lösningen ska se ut är ännu för tidigt att säga, menar Susanne Larsson-Pajuvirta, verksamhetschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Efter nyår tänker vi att vi ska ha en annan lösning, men det måste föregås av ett nämndbeslut. Vi tittar på flera lösningar, exempelvis moduler eller kommunens förskolebuss. Det gäller att fatta kloka beslut.

Under hösten har det varit flera turer kring Harbo förskola efter att ohälsosamma ämnen uppmäts i en av lokalerna. För några veckor sedan evakuerades de äldre barnen till en annan förskoleavdelning. Delar av deras verksamhet hålls även i Birgittagårdens lokaler.

Men föräldrar menar att lösningen är ohållbar. På Facebook har flera upprörda inlägg publicerats, bland annat om att för många barn samsas på för liten yta, med för få toaletter.

Lars Dalén, lokalsamordnare på Heby kommun, förstår föräldrarnas kritik men menar att situationen är tillfällig.

– Barnen kunde inte vara kvar i de lokaler som vi hade. Det här är verkligen en temporär lösning. Planen är att ha en mer hållbar lösning när vårterminen drar igång. Vi behöver prata igenom de olika alternativen med facket och personalen, säger Lars Dalén.

Föräldrar har bland annat varit kritiska mot att det är så få toaletter. Är det tillåtet att ha så få toaletter som i dag?

– På lång sikt är det självklart inte det, det gäller även antalet kvadratmeter inomhus och utomhus. Men som temporär lösning kan det vara okej, även om det inte är något man vill, säger Lars Dalén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!