Petrus Möller är uppväxt i Sunnersta. Till vardags går han första året på filmgymnasiet på Lidingö i Stockholm. På helgerna bor han i Tärnsjö utanför Uppsala tillsammans med sin familj i föräldrahemmet som har gått i arv i sex generationer.

När Petrus var liten började han intressera sig för Indiana Jones. En fiktiv äventyrare, soldat och professor i arkeologi som är huvudperson i flera äventyrsfilmer, tv-serier och datorspel. Därefter har intresset för både film och historia successivt vuxit fram.

För cirka ett år sedan började han arbeta med en filmatisering av teaterpjäsen "Bishop Hill". Pjäsen spelas av teatersällskapet Norabella med ett 30-tal skådespelare från Tärnsjö och Östervåla. Den baseras på verkliga händelser från den tidiga utvandringen 1846 till Amerika från de båda orterna.

Artikelbild

| På fredag är det premiär för 16-åriga Petrus Möllers film "Bishop Hill" om Amerikautvandringen.

Petrus har på egen hand regisserat, filmat och redigerat filmen. Endast någon gång har pappa Jonas varit med och hållit i micken under inspelningarna. Nu är filmen i stort sett klar, finputsningen i redigeringen pågår för fullt – på fredag är det premiärvisning på Folkets hus i Tärnsjö.

– Det har varit roligt och lärorikt att göra en egen långfilm. Den är typ en timme och tio minuter, berättar Petrus och fortsätter:

– Jag har tränat mycket på att redigera och har gjort några kortfilmer. En som heter Broken Mirror och finns på Youtube.

Namnet på filmen kommer från byn Bishop Hill i staten Illinois i närheten av Chicago i USA. Det var också namnet på den svenska koloni som grundades år 1846, som var starten på den svenska emigrationen till Nordamerika i större skala.