– Det är förstås svårt att räkna dem, men vi uppskattar att runt hundra barn har besökt oss varje dag, även om de har stannat olika länge. säger Inger Jungehall och blickar ut över ett myller av barn som springer runt med diverse cirkusredskap i den öppna salen på Folkets hus övervåning i Heby.

Inger Junghall är initiativtagare, och en av huvudarrangörerna, till denna sportlovssatsning. Hon är projektanställd av Heby kommun och satsningen går under Musikskolan, vilket kan förklara den stora mängden musikaliska aktiviteter som erbjuds, såsom dans, musikal och möjligheten att få skapa både musik och musikvideor. Men även olika cirkuskonster testas.

– Vi vill visa på att kultur är mycket, säger Inger Jungehall och sitter avslappnat med bena i kors på rummets scen.

Artikelbild

| Privatlektion. Tajming, ögonmått och lagom höj. Elvin instrueras i cirkuskonsten diablo av Inger Jungeman.

De startade i tisdags och när UNT besöker dem på torsdagen är de inne på sin sista dag. Satsning är ny för i år och Inger Jungehall kan med facit i hand konstatera att det har gått över förväntan. Nu ska de gå igenom de utvärderingar som de har fått in.

– Det är en enkel utvärdering som främst riktar sig till barnen. Det är lätt hänt att som vuxen tro sig veta vad barnen vill, men genom denna får vi en bättre förståelse över vad de vill fortsätta med, säger Inger Jungehall. Målsättningen är att flera aktiviteter som uppskattas ska kunna erbjudas även när sportlovet är över.

Mitt i vimlet av barn och flygande föremål sitter Michael Torstensson nöjt med sin son Linton i knät.

– Det här är jättebra. Barnen får testa en mängd olika aktiviteter och kanske fastnar de för någon av dem, säger Michael Torstensson. Lintons storebror Elvin, som är fem år gammal, har precis fått en privatlektion av Inger i cirkuskonsten diablo medan Linton mest greppar tag om en jongleringsboll.

Artikelbild

| Cirkusentreprenör. Kultursatsningen leds av Inger Jungeman som själv har arbetat som cirkusartist under många år.

– Det är mycket att se och göra här. Aktiviteterna passar barn i olika åldrar och det hela känns genomtänkt, konstaterar Michael. Elvin tillägger att hans supersyn är en stor tillgång i cirkusutövandet.

En våning nedanför sitter trettonåriga Wilson Chelge tillbakalutad i en stol framför en dator och skapar musik. Hans lillebror Jona, 5 år, skiftar frenetiskt mellan det elektroniska musikskapandet och trummorna. Wilson hade hellre stannat hemma och spelat tv-spel.

Artikelbild

| Ansiktsmålning. Anja Björk målar barnen efter deras egna beställningar. Tuva Fredring, 11 år, sitter väldigt stilla.

– Men min mamma sa att jag inte kan sitta inne hela lovet, säger Wilson och ler trött. Jonas energi smittar dock av sig och Wilson tycks vakna till när han får hjälpa sin lillebror att hantera musikprogrammen.