Det säger Anders Wall, 83, och klargör i nästa andetag att expansionen som nu på allvar tagit fart i den forna bruksorten i Västra Uppland behöver ansiktslyftningar och bostäder.

På en pressträff i Morgongåva före detta stationshus presenterar han nye VD:n för Ramsjö Fastigheter, Leif Lindh, känd bland annat som framgångsrik älgparksägare i Gårdsjö några kilometer norr om samhället:

– Han har förutsättningarna att utveckla genomfarten på länsvägen och få folk att stanna här i stället för att bara fara förbi, säger Anders Wall.

Artikelbild

| Leif Lind, ny vd för Ramsjö Fastigheter i Morgongåva, skall snygga upp genomfarten i samhället här tillsammans med Charlotte och Anders Wall.

– Men själv ser jag mig i första hand som arbetsledare med idéer, säger Leif Lindh.

Det så kallade Viksdalshuset (forna Alcab) skall få ny fasad. På andra sidan vägen kommer tidigare OK/Q8-macken att byggas om till restaurang. I stationshuset finns fem fräscha rum att hyra för företagare.

– Farten behöver dämpas här förbi, ett ansvar för i första hand Trafikverket, säger Anders Wall och påminner om förändringarna som redan inträffat i Morgongåva:

– För femton år sedan stod utvecklingen stilla. Jag noterade att den anrika industrianläggningen förföll och kontaktade Skandia som då ägde fastigheten. Jag sökte upp Skandias fastighetschef och frågade om jag fick förvärva anläggningarna. Han såg förvånat på mig, tänkte efter och sade: "Menar du den där kåken i Norrland?"

Artikelbild

| Leif Lindh blir ny vd för Ramsjö Fastigheter och skall bland annat snygga till genomfarten i Morgongåva, här tillsamans med Charlotte och Anders Wall.

Numera sjuder det av verksamheter i lokalerna. Adlibris, Upplandsmuséet, Karlssons varuhus och nykomligenApotea sysselsätter ett par hundra anställda.

– Jag har stora förhoppningar om näthandeln med läkemedel. Apoteas initiativtagaren var med och startade internetbokhandelnAdlibris i slutet på 1990-talet.

Artikelbild

| Charlotte och Anders Wall tillsammans med nye VD: n för Ranmsjö Fatsigheter i Morgongåva, Lief Lindh. De är överens om att det gamla brukssamhället kommer att växa betydligt under de närmaste åren.

Men Anders Wall är kritisk till samhällets ibland motstridiga signaler.

– Vi bygger just nu kommunens största enskilda huskropp till Apotea, 5000 kvadratmeter golvyta och 12,5 meter hög. Men länsstyrelsen kräver att vi också sanerar områden utanför själva byggplatsen. Det ökar kostnaderna med flera miljoner. När jag deltog i kampen för att Heby skulle få byta län förklarade jag att i händelse av en övergång till Uppsala län skulle satsa på Morgongåva. Det löftet har jag hållit. Rent företagsekonomiskt är dock kostnaderna för den utvidgade miljösaneringen inte försvarbara. Och jag undrar hur andra bruksorter i landet skall kunna leva upp igen när investerarna tvingas betala för tidigare ägares försyndelser?

I fjol köpte Anders Wall Ramsjö gård i östra Morgongåva. Där på ägorna mot skogen planeras i en första etapp på tolv bostadsrätter i par- eller radhus med utsikt över sjön.

– Vi har brist på den boendeformen i kommunen och vi har redan intressenter som vill investera i sitt boende på Ramsjö, säger Charlotte Wall.