– Vi är många som sett bilden av Dawit Isaak, den här symbolen av en klocka som tickar: 15 år, 16 år, 17 år. För en tid sedan så började jag fundera på vad man egentligen vet om honom. Symbolen möjliggör en solidaritet men står också lite i vägen för att han ska bli en människa av kött och blod, säger Martin Schibbye.

Det har gått 6 324 dagar sedan Dawit Isaak senast såg frihet när journalisten och författaren Martin Schibbye gästar Östervåla den här kvällen. 47 stolar har ställts fram, men fler får letas upp.

Framför en powerpoint med kartor, gamla och nytagna bilder berättar Martin Schibbye om arbetet med sin nya bok "Jakten på Dawit", om journalistkollegan Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001. Tio år senare satt Schibbye själv fängslad i grannlandet Etiopien i 438 dagar tillsammans med fotografen Johan Persson.

Artikelbild

| Det var fullt på biblioteket i Östervåla under onsdagskvällen.

Besökaren Alf Mård Persson är nyfiken på både Dawit Isaak och Martin Schibbye.

– Jag vill uppdatera mig om vad som har hänt Dawit och när han senast sågs vid liv. Jag tycker att det gått så lång tid att man undrar om han lever överhuvudtaget, säger han.

Själv är Martin Schibbye hoppfull.

– Jag tror att den största skräcken om man sitter inne som samhällsfånge är att folk ska tro att man är död. Vi måste utgå ifrån att han lever, och allt tyder också på det. Jag vill att boken ska bli ett sätt att sluta ställa frågan om Dawit lever eller inte, och i stället fokusera på hur vi får honom fri.