Kaisa Westerholm misstänks för att åren 2005, 2006 och 2007 ha lurat Försäkringskassan i Farsta på sjukersättning. Förundersökningen pågår och beräknas vara klar tidigast i början på oktober.

Sedan den 1 januari 2007 är Kaisa Westerholm suppleant i överförmyndarnämnden i Heby, men enligt Skattemyndigheten har hon aldrig varit folkbokförd i kommunen. Fram till den 1 februari 2009 var hon skriven i stadsdelen Farsta i Stockholm, därefter och för närvarande på en mindre ort i Tierps kommun. Under en period under innevarande mandatperiod var hon dock bosatt på en adress i Östervåla.

På Vänsterpartiets hemsida framgår det att Lukas Löfling ersätter Kaisa Westerholm som partiets tredjenamn, men på valsedeln som erbjuds väljarna står hon kvar på den platsen. Där framgår det också att Kaisa Westerholm inte vill svara på några frågor om varför hon övergett sin kandidatur.
– Vi har inte haft en aning om anklagelsen förrän nyligen. Hon har själv valt att stiga av och är alltså inte aktuell att representera partiet på något sätt, säger Fredrik Hallor, ordförande för Vänsterpartiet i Heby.

Fredrik Hallors sambo Tove Fraurud hade telefonkontakt  Kaisa Westerholm kvinnan sedan misstankarna blivit kända:
– Först sade hon att det rörde sig om ett missförstånd, sedan framgick det att hon mådde mycket dåligt och jag lovade att inte lämna ut hennes telefonnummer utan hennes medgivande.

Mångårige företrädaren för V i Heby kommun, Bengt Löfling, säger att uppgifterna om partikamratens bakgrund först nådde honom via media:
– En journalist ringde mig för två veckor sedan.

Men på valsedeln till kommunfullmäktige står hennes namn kvar?
– Ja, problemet är att det är kort tid kvar till valet, att trycka listan är en ganska omfattande sak.

Kan det här skada Vänsterparti i valet?
– Självklart kan det göra det. Den här personen har inte varit uppriktig mot oss. Om de uppgifter du nu lämnar är riktiga måste också valmyndigheterna ha missat att kolla henne.

Den 5 maj i år förordnades en advokat i Gävle som Kaisa Westerholms offentlige försvarare. Förundersökningen handläggs av Söderorts åklagarkammare i Stockholm.