En vattenbaserad träningsmaskin för hundar har invigts vid Hällby hund, träningscentret för fyrfota besökare som är beläget mellan Tärnsjö och Heby. Träningsmaskinen kallas "vattentrask", vilket är den något slarviga översättningen på den engelska benämningen "water treadmill".

– Vattenträning för hundar resulterar framför allt i uppbyggnad av muskler vilket i sin tur bland annat innebär minskad risk för skador. Håller sig hunden i trim genom bra träningsmetoder, inte minst efter exempelvis en skadeperiod, betyder det också ofta att livslängden förlängs, berättar Åsa Lampinen som äger och driver Hällby hund.

"Vattentrasken", som än så länge är ett relativt ovanligt träningsredskap för hundar, består av en rektangulär bur med en tillhörande renings- och pumpanläggning. Först ut att prova på den nya träningsmaskinen i Hällby är sjuåriga Australian shepherd-tiken Tessla. Matte Malin Wahlén berättar att Tessla sedan tre år tillbaka tränat i en liknande anläggning.

Artikelbild

| Allsidigt och skonsamt. Den nya träningsmaskinen vid Hällby hund kallas "vattentrask" och innebär allsidig och skonsam träning för fyrfota besökare. Premiärgäst var sjuåriga Australian shepherd-tiken Tessla som genomför träningspasset under överinseende av Åsa Lampinen (till vänster), Malin Wahlén (i mitten) och Tilde Lampinen.

– Jag är övertygad om att livslängden på min förra hund förlängdes genom vattenträningen. För Tessla handlar det också om att under vinterhalvåret bygga muskler och att hålla igång inför tävlingssäsongen, förklarar Malin Wahlén medan hon leder in Tessla, som tävlar i grenen "sök", i träningsburen.

– Jag märker också att Tessla orkar mer och återhämtar sig fortare genom vattenträningen, tillägger hon.

Därefter pumpas det in vatten så det står upp en bit på Tesslas ben och löpbandet sätts igång. Tessla travar vant genom vattnet i lagom takt under överinseende av Åsa Lampinen, som framåller vattenträningen som både skonsam och effektiv.

– I vattnet kan inte hunden fuska när det gäller rörelser utan tar ut stegen som den ska, och genom den här träningen går det också bra att fokusera på vissa muskelgrupper, förklarar hon.

Artikelbild

| Nöjd. Sjuåriga sjuåriga Australian shepherd-tiken Tessla tar igen sig, nöjd efter ett träningspass i "vattentrasken", som är den nyaste träningsmaskinen vid Hällby hund i Tärnsjö.

Det finns visioner om att fortsätta utvecklingen av Hällby hund, som redan nu regelbundet tar emot bland annat hundklubbar i regionen.

– I visionerna finns bland annat investeringen i en laser, vilket skulle vara ytterligare ett steg för att utveckla anläggningen till en ännu mer komplett friskvårdsanläggning för hundar, säger Åsa Lampinen som själv parallellt med jobbet som sjuksköterska utbildar sig till hundfysioterapeut.

Artikelbild

| Trivs. Australian shepherd-tiken Tessla trivs med träningen i den nya vattenbaserade träningsmaskinen vid Hällby hund.

– Allt fler inser värdet i att hålla sin hund i trim, och det gäller även dem som har sällskapshundar. Jag ser optimistiskt på framtiden, säger hon.