Carnitas med ­guacamole och picklad rödlök

En mexikansk variant på den populära pulled­ porken. I detta recept används coca cola vilket ger en härligt söt smak.

Foto:

Helgreceptet2016-05-13 05:00

Carnitas med ­guacamole och picklad rödlök

4 port, Tid: 3 tim.

Carnitas: 1 kg benfri fläskkarré, 1 msk spiskummin, 2 msk paprikapulver, 1 tsk rökt paprikapulver, 1 tsk cayenne­peppar, 1 msk ­oregano, 1 msk chilipulver, 1 tsk salt, 5 vitlöksklyftor, ½ l coca cola (ej light), 1 apelsin, 1 lime, ½ dl soja

Guacamole: 2 avokados, 1 vitlöksklyfta, 2 tsk limesaft, ½ granatäpple

Picklad lök: 2 röda lökar, ½ dl ättiksprit, 1 dl socker, 1½ dl vatten

Olja till stekning

Till servering: ¼ rödkåls­huvud, 5 salladslökar, tortilla­bröd, 1 kruka koriander

Gör så här:

1. Skär köttet i tärningar. Blanda alla torra ingredienser. Finhacka vitlöken.

2. Hetta upp en gryta med olja. Bryn köttet i omgångar tills det får färg. Tillsätt kryddor och vitlök, fräs några ­minuter. Slå över cola, saft från apelsin och lime samt sojan. Låt puttra under lock på låg värme 2–3 timmar. Fyll på med mer cola/­vatten om det kokar torrt. Ta av locket och låt vätskan koka in mot slutet. Dra isär köttet med gaffel.

3. Mosa avokadon. Finriv ­vitlöksklyftan. Blanda avokadon med vitlök, limesaft och granatäpplekärnor. Smaka av med salt och peppar.

4. Skala och skär ­rödlökarna i tunna skivor. Koka upp ­ättika, socker och vatten. Lägg i löken och dra av från värmen.

5. Skär rödkålen i tunna strimlor. Finstrimla sallads­löken. Värm tortillabröden.

6. Fördela rödkål, guacamole, kött, salladslök och koriander på tortillabröden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!