Dillkyckling - en snabbvariant av dillkött

Klassikern dillkött tar ganska lång tid att laga. Men att tillreda kyckling enligt samma princip går snabbare och blir minst lika gott!

Foto: Fotograf saknas!

Helgreceptet2017-01-20 05:00

Kyckling i dillsås med ärtsallad

4 port

Tid: 45 min

800 g potatis

ca 450 g kycklinglårfilé eller -filé

1 gul lök

4 morötter

1 knippe dill

1 l vatten

2 lagerblad

5 hela vitpepparkorn

2 tsk salt

3 msk smör

3 msk vetemjöl

Ca 5 dl spad från kycklingkoket

2 dl grädde

2 msk ättika (12%)

2 msk socker

150 g sugar snaps

1 ask vitlöksgroddar, eller annan grodd/sallad

Gör så här:

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Putsa kycklingen och skär i mindre bitar. Strimla löken och skär morötterna i grova bitar. Skär av dillstjälkarna och spara vipporna till senare.

3. Lägg kyckling, lök morötter och dillstjälkar i en gryta. Slå på vatten, lagerblad och vitpepparkorn. Låt koka upp och sjuda ca 10-15 min. Sila av och spara buljongen.

4. Hetta upp smör i en stor kastrull. Tillsätt mjölet och fräs lätt. Tillsätt lite av buljongen under konstant vispning. Blanda därefter ner resterande buljong – totalt 5 dl för 4 port, och grädde. Låt koka ca 10 min. Tillsätt därefter kycklingen och de kokta grönsakerna. Blanda ner ättika och socker. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer ättika eller socker.

5. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i sockerärterna, låt koka ca 30 sekunder och slå av vattnet. Blanda med vitlöksgroddarna, nån god olja och lite citronsaft/vinäger.

6. Servera dillkycklingen med potatis och salladen.

Recept & Foto: Sandra Gunnarsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!