Flankstek med sötpotatispommes och bearnaisesås

Flansktek är en smakrik köttdetalj som blivit mer populär de senaste åren.

Flansktek är en smakrik köttdetalj som blivit mer populär de senaste åren.

Foto: Fotograf saknas!

Helgreceptet2015-10-22 15:30

Flansktek är en smakrik köttdetalj som blivit mer populär de senaste åren. Rätt tillagad blir den fantastiskt god, men det gäller att inte översteka köttet och att skiva det tvärs över de grova muskelfibrerna, annars blir det segt. Sötpotatisen kan även stekas i ugnen precis som klyftpotatis.

Portioner: 4. Tid: 1 timme

Ingredienser

800 g flankstek, rumstempererad.Sötpotatispommes: ca 800 g sötpotatis, skalad och skuren i stavar, ca 7 dl matolja till friteringBearnaisesås: 300 g smör, 3 msk vitvinsvinäger, 3 msk vatten, 2 schalottenlökar, skalade och finhackade, 5 svartpepparkorn, krossade, några kvistar dragon och persilja, 3 äggulor, 2 msk finhackad dragon, 1 msk finhackad persilja, cayennepepparSmör till stekning, salt och svartpeppar

Gör så här

Lägg sötpotatisstavarna i kallt vatten ca 15 minuter.

Smält smöret till bearnaisesåsen. Koka upp vinäger, vatten, schalottenlök, peppar och örtkvistarna. Reducera till hälften, sila och låt svalna något.

Vispa äggulorna med nästan all reduktion i en bunke. Sätt den på ett vattenbad och vispa konstant till en fluffig smet – se till att det inte blir för varmt, 62–65 grader är lagom. Lyft av från vatten­badet och tillsätt smöret lite i taget under konstant vispande. När såsen­ har lagom konsistens, tillsätt de hackade örterna och smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och ev lite mer reduktion.

Ta upp sötpotatisen och klappa den torr. Innan fritering, se till att fläkten är avstängd och att ett lock finns nära till hands. Hetta upp olja i en kastrull/fritös till 170 grader. Fritera sötpotatisen gyllene, ca 3–4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och strö över salt.

Salta och peppra köttet. Hetta upp en stekpanna med olja och stek köttet 4–5 min per sida. Lyft ur pannan och låt vila några minuter. Skär i skivor.

Blanda samman en sallad av finskuren schalottenlök, olivolja och vinäger i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Servera flanksteken tillsammans med pommes, bearnaise och sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om