Laxburgare med picklad lök och äppelslaw

Goda laxburgare smaksatta med gräslök och citron. Servera gärna tillsammans med klyftpotatis, pommes frites eller en fräsch sallad.

Laxburgaren serveras med gräslök och citron.

Laxburgaren serveras med gräslök och citron.

Foto: Sandra Gunnarsson

Helgreceptet2016-02-19 11:41

Tid: 40 min, 4 port

Laxbiffar:ca 500 g laxfilé, 1 vitlöksklyfta, 1 knippe gräslök, 1 ekologisk citron, 1 litet ägg, ½–1 dl ströbröd, 1 dl sesamfrö.Äppelslaw:1 äpple, ¼ spetskålshuvud, 1 dl majonnäs, 1 dl crème fraiche, 2 tsk dijonsenap + 1 msk söt stark senap.Picklad lök:1 röd lök, ½ dl ättika (12 procent), 1 dl socker, 1 ½ dl vatten.Till servering: 4 hamburgerbröd, salladsblad.Smör och neutral olja till stekning, salt och svartpeppar.

1. Hacka eller mixa laxen till en grov smet. Finhacka vitlöksklyftan och finskär gräslöken. Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet.

2. Blanda ihop lax, vitlök, gräslök, citronskal, ägg, ströbröd, salt och peppar i en bunke. Låt stå och dra c:a 30 min. Tillsätt eventuellt lite mer ströbröd om smeten blir för lös. Förbered en tallrik med sesamfrö. Forma fiskfärsen till fyra fina biffar och panera dem i sesamfröna.

3. Finstrimla äpplet och kålen. Blanda samman med majonnäs, crème fraiche och senap. Smaka av med salt.

4. Skala löken och skiva tunt. Häll ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Koka upp, lägg ner löken och dra av från värmen. Låt stå fram till servering.

5. Hetta upp en stor stekpanna med rikligt med olja och smör. Stek sedan laxbiffarna på medelvärme i några minuter på båda sidorna. Rosta under tiden hamburgerbröden i ugnen eller en torr stekpanna.

6. Lägg salladsblad i botten på hamburgerbröden. Fördela en klick äppel­slaw på varje bröd. Lägg på lax­biffen och toppa med picklad lök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om