Tid: 40 min, 4 port
Laxbiffar:ca 500 g laxfilé, 1 vitlöksklyfta, 1 knippe gräslök, 1 ekologisk citron, 1 litet ägg, ½–1 dl ströbröd, 1 dl sesamfrö.Äppelslaw:1 äpple, ¼ spetskålshuvud, 1 dl majonnäs, 1 dl crème fraiche, 2 tsk dijonsenap + 1 msk söt stark senap.Picklad lök:1 röd lök, ½ dl ättika (12 procent), 1 dl socker, 1 ½ dl vatten.Till servering: 4 hamburgerbröd, salladsblad.Smör och neutral olja till stekning, salt och svartpeppar.
1. Hacka eller mixa laxen till en grov smet. Finhacka vitlöksklyftan och finskär gräslöken. Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet.
2. Blanda ihop lax, vitlök, gräslök, citronskal, ägg, ströbröd, salt och peppar i en bunke. Låt stå och dra c:a 30 min. Tillsätt eventuellt lite mer ströbröd om smeten blir för lös. Förbered en tallrik med sesamfrö. Forma fiskfärsen till fyra fina biffar och panera dem i sesamfröna.
3. Finstrimla äpplet och kålen. Blanda samman med majonnäs, crème fraiche och senap. Smaka av med salt.
4. Skala löken och skiva tunt. Häll ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Koka upp, lägg ner löken och dra av från värmen. Låt stå fram till servering.
5. Hetta upp en stor stekpanna med rikligt med olja och smör. Stek sedan laxbiffarna på medelvärme i några minuter på båda sidorna. Rosta under tiden hamburgerbröden i ugnen eller en torr stekpanna.
6. Lägg salladsblad i botten på hamburgerbröden. Fördela en klick äppelslaw på varje bröd. Lägg på laxbiffen och toppa med picklad lök.