Timjanstekt kyckling med bakade tomater och bönor

Att använda ugnen är ett smidigt sätt att locka fram smak ur råvaror. Här rostar vi tomat och bönor i ugn tillsammans med örter och smör eller olivolja, vilket ger tomaterna en djup sötma. Till serveras kycklinglårfilé, men det går givetvis bra med andra styckningsdetaljer, eller fisk.

Kyckling med bakade tomare och bönor.

Kyckling med bakade tomare och bönor.

Foto: Sandra Gunnarsson & Karin Ridderheim

Helgreceptet2016-02-12 05:00

Tid: 40 min, 4 portioner

Kyckling: 600 g kycklinglårfilé, 600 g körsbärstomater, 2 förp stora vita bönor, 1 rödlök, 2 vitlöksklyftor, ½ kruka timjan, ½ dl olivolja eller smörSenapskräm: 2 dl crème fraiche, 2 tsk dijonsenap, 1 msk söt stark senapSalt och svartpepparOlivolja och smör till stekning

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaterna på hälften. Häll av spadet från bönorna. Skala och skär löken i klyftor. Hacka vitlöksklyftorna grovt och repa bladen från timjanen. Lägg allt i en stor ugnsfast form. Ringla över olivolja eller klicka över smör. Salta och peppra och blanda väl. Låt baka i ugnen i ca 20 min, eller tills alltsammans fått lite färg.

2. Blanda samman crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.

3. Salta och peppra kycklinglårfiléerna på båda sidor. Hetta upp en stor stekpanna med olivolja och en klick smör. Låt en timjankvist steka med. Stek sedan kycklinglårfiléerna på båda sidor tills de fått fin färg.

4. Servera de bakade bönorna och tomaterna tillsammans med kyckling och senapskräm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!