Allmogeruffig idyll hemma hos eventfixaren

Det är händigt, hemtrevligt och hjärtligt i Anna Wikestedt Fällmars naturnära hem.

Anna och maken Andreas har byggt ut och byggt om stora delar av hemmet med sina egna händer.

Anna och maken Andreas har byggt ut och byggt om stora delar av hemmet med sina egna händer.

Foto: Patrik Lundin

Heminredning2019-11-01 20:07

Strax intill stiliga Vårdsätra Sätesgård, i ett upprustat hus från 50-talet med en idyllisk utsikt över Mälaren bor eventtproducenten Anna Wikestedt Fällmar med maken Andreas och två söner. Anna har en lång rad festliga Uppsala-evenemang, jubileum och invigningar i bagaget. Hon är bland annat festivalgeneral för magi och humor-festivalen Uppsala Magic & Comedy och projektledare för Ung Företagsamhets mässa. Efter att ha jobbat med radioreklam i Stockholm och sen i 10 år på Relation i Uppsala, startade hon för fyra år sen sitt eget eventföretag.  
— Jag visste tidigt att jag ville jobba med det här, säger Anna. Jag tycker att det är så oerhört roligt att fundera på hur man ska skapa en positiv känsla för gästerna, vilken sinnesstämning man vill skapa hos mottagarna.

Även hemma tycker Anna att det är roligt att grunna över vilken stämning som ska etableras.

— Vi hoppas att det känns hemtrevligt och ombonat, personligt och varmt, säger Anna. Jag vill att man ska känna sig hemma här, det ska kännas mysigt och inte som ett museum. En till sak som är väldigt viktig för mig är ordning och reda. Var sak ska ha sin plats!

Genomgående för hemmet, där familjen har bott i femton år, är intrycket av rymd och ljus och lekfullhet. Rustika inslag blandas med moderna möbler och spännande loppisfynd. Det första man möts av i den rymliga hallen är en raffig gustaviansk soffa. I vardagsrummet dominerar ett Blocket-fyndat allmogeskåp och ett rejält matbord med udda loppisstolar. Återkommande i rummen är en fyndig användning av trälådor. En armélåda fungerar som fåtöljbord bredvid en Dux-stol, en annan loppisfyndad låda som pryds av texten ”explosiva varor” fungerar (passande nog) som tidningsställ. I taket över matbordet hänger uppiggande vimplar av paljettyg – kvarlevorna efter en tjejmiddag som har gjort sig stadigvarande hemmastadda. En leende röd luftballong i frigolit signerad den yngsta sonen påminner om att hemmet bebos även av yngre pysslare.

— Den gör en glad! Jag tycker att det är fint att det syns att barn bor här, säger Anna.

Barnen är inte de enda som pysslar. Det har, minst sagt, snickrats en del i bostaden. Vardagsrummets rustika matbord är gjort av maken Andreas av gamla golvbrädor från Hälsingland och även det vita soffbordet är en av Andreas skapelser  Men också delar av huset och altanen har expanderats egenhändigt.

— Min rastlösa pappa, som blivit avtalspensionär, åkte hit på dagarna och snickrade. Pappa snickrade när vi jobbade och vi snickrade när vi kom hem på kvällarna. Det här var innan vi fick barn. Vi tycker att det är väldigt kul, ett sätt att skapa. För oss är det också ett sätt att koppla av, det är meditativt att fokusera på slöjdandet. Det är ju väldigt skönt att jobba med händerna när man hela dagarna jobbar med huvudet.

Men kanske ännu roligare än att snickra tycker Anna att det är att inreda och med jämna mellanrum kliar det i fingrarna att svida om hemmets dräkt. Under de femton åren som familjen har bott i Vårdsätra har stilen skiftat. För femton år sen var bostaden utrustad med möbler i mörkt och mastigt trä – nu beskriver hon stilen som allmogeruff och lantlig.

— Både jag och min man gillar att ha projekt. Vi gillar att planera och fundera på förbättringar. Vi har byggt ut och byggt om under de här femton åren. Vi gillar förändring och ibland handlar det bara om att flytta en vas från vänster till höger eller köpa en ny kudde. Eller också göra om allt.

De mångfunktionella trälådorna fungerar i Annas hem som såväl förvaringskärl och möbler.
De mångfunktionella trälådorna fungerar i Annas hem som såväl förvaringskärl och möbler.
Anna Wikestedt Fällmar

Familj: Maken Andreas, sönerna Alexander (13 år) och Felix (9 år)

Bor: I en röd villa med vita knutar om 225 kvm från 1959

Gör: Driver Wikestedt Event

Inredningsfilosofi: Vi blandar antika loppisfynd med moderna detaljer, hemmabyggen och arvegods. Det tycker vi skapar ett unikt hem med hemtrevlig känsla.

Favoritdetalj i hemmet: Många, men en som ligger mig extra varmt om hjärtat är farfars gamla stol som påminner om en tron. Affektionsvärdet är obeskrivligt.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!