Hon bidrar till nytt kapitel i Dragon Gate

Hennes första minnen från Dragon Gate är från när hon var i sexårsåldern. Nu är hon med och skriver ett nytt kapitel för anläggningen.

Sara Donnerstål är med och sätter fart på verksamheten i Dragon Gate. Hon fascineras av den coola och häftiga byggnaden.

Sara Donnerstål är med och sätter fart på verksamheten i Dragon Gate. Hon fascineras av den coola och häftiga byggnaden.

Foto: Christer Bergström

Familj2019-10-26 06:00

Hennes mormor och morfar som bodde i närheten, i Mehedeby, tog henne med på söndagsutflykter och bjöd på söndagsmiddagar i Dragon Gate, som på den tiden hette ”Hotell Älvkarlen”.

Högst upp på den väldigt höga byggnaden som ligger vid E4 fanns ett hjärta, minns Sara som aldrig då kunde ana att hon en dag skulle vara med och skriva ett nytt kapitel i Dragon Gates historia. Men så blev det när nya ägarna Sisyfosgruppen tog över anläggningen förra året.

– Jag fick veta att Sisyfosgruppen sökte lokala företag som kunde driva verksamheten. Jag hörde av mig och mannen bakom Sisyfos, Olle Larsson, VD och huvudägare, tog kontakt med mig. På en halv dag var allt klart! Jag kunde bara inte säga nej till erbjudandet, utbrister Sara Donnerstål.

Den 27 oktober förra året öppnade hon Café Draken med butik i Dragon Gate. 

I våras blev hon dessutom driftansvarig för anläggningens hotell. Det innebär bland annat att hon tar hand om privatbokningar, konferenser, event och andra händelser som äger rum på Dragon Gate som film- och musikinspelningar, fotoprojekt och mycket annat. Sedan år 2015 driver hon även Strömsbergs Café, catering och festlokal i Strömsberg.

– Jag har alltid jobbat hårt och mycket. Jag gillar det. Någon tid att sitta och titta på tv-serier blir det inte. Jag tror jag burit med mig den höga arbetsmoralen hemifrån. Pappa är ”bruksare”, han jobbar på Söderfors bruk, berättar Sara som tiden innan hon tog över Söderfors café var lärare i svenska, matte och musik.

Sara Donnerstål växte upp i Söderfors, men flyttade till Tierp innan hon hade fyllt tio. Efter grundskolan gick hon på Bolandgymnasiet i Uppsala och dess estetiskpraktiska program med musik, dans och teater på schemat.

–  Musik och sång har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag sjunger både solo och i kör, spelar gitarr och piano, men de senaste fem åren har jobbet tagit över. När jag gick gymnasiet drömde jag om att bli musikalartist. Jag föredrar musikaler och svenska visor, säger hon.

Efter gymnasiet hände det saker i Saras liv. Hon var hon au pair i New York ett år. Då var hon 19. Ett stort kliv framåt i tiden gick hon på lärarhögskolan i Stockholm, i och med det blev hon den första kvinnan i släkten att ta examen på högskola. Första jobbet var på Myrängsskolan i Huddinge. 

– Jag älskar lärande, både att lära mig själv saker och att lära ut något till andra. Det var säkert en anledning till att jag valde läraryrket. Jag trivdes bra med läraryrket och fascinerades av att se hur eleverna knäckte lärandekoden och när jag såg hur ”polletten ramlade ned”. 

Hon jobbade sedan på olika skolor i Stockholmsområdet, gjorde resor till Indien, Vietnam och Australien, backpackade i Asien och tågluffade i Europa.

–  Resandet har lärt mig så mycket, inte minst om mig själv, mina egna styrkor och svagheter, och man får upp ögonen om hur världen fungerar.

År 2011 sökte sig Sara med sin man Robin tillbaka till hembygdens rötter, Robin växte upp i Älvkarleby. Han driver för övrigt kaféverksamhetens mer praktiska delar, som skötsel av fastigheten.

– Hembygden drog verkligen och vi ville ha en trygg, lugn och skön miljö för våra två barn, säger Sara som först fick en tjänst på Söderfors skola.

Efter Söderfors skola blev det SFI sedan Kyrkskolan. Hon gick sedan från Kyrkskolan till Strömsberg.

– Första terminen jobbade jag dubbelt, både på kaféet och som lärare. Först tog jag tjänstledigt som lärare – som en säkerhetslina. Jag visste ju inte hur det här med kaférörelsen skulle fungera, berättar hon.

En kort tid därefter sa hon upp sig som lärare, ett yrke hon haft under tjugo år. Nu är hon med och sätter fart på verksamheten i Dragon Gate.

–  Byggnaden är så cool och häftig, anläggningen är unik. Det är en fascinerande plats. Visst kan ett så stort hus vara skrämmande, men det finns också stora möjligheter, säger Sara Donnerstål. 

För åtta år sedan sökte sig Sara Donnerstål tillbaka till hembygdens. Först fick hon en tjänst på Söderfors skola.
För åtta år sedan sökte sig Sara Donnerstål tillbaka till hembygdens. Först fick hon en tjänst på Söderfors skola.
Vi gratulerar

Sara Donnerstål

Ålder: 40 år 28 oktober

Familj: Gift med Robin, sönerna Axel 6 år, Sixten 8 år

Bor: I Tierp

Intressen: Vara med familjen, konst, läsa, musik, suduko

Dold talang: Kan köra buss i stadstrafik i Stockholms stad.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!