I stället för att jobba med reklam hemma i Bogotá, bestämde sig Nubia Evertsson för att ägna sitt liv till att kartlägga ekonomiskt maktmissbruk. Hennes slutsatser finns samlade i doktorsavhandlingen ”Legal Bribes?” (på svenska: Lagliga mutor?)

– Jag som ändå kommer från Colombia, ett land med omvittnad stora problem, blev förvånad när jag började granska en del förhållanden i Sverige. Däribland bidragen till de politiska partierna. Lika illa är det med skattemoralen hos internationella storföretag som Ikea.

Vi backar bandet. Året är 2003. På St´Antony´s College vid Oxfords universitet studerar Nubia Uruena statsvetenskap. På Wadham College några stenkast bort läser en ung man, med rötter i Enköping, modern historia.

Artikelbild

| Företagens skatteplanering intresserar Nubia Evertsson, inte minst Ikeas skatteupplägg, liksom Sveriges lagliga system för ekonomiska bidrag till politiska partier och den alltmer växande lobbyismen.

Ett år senare flyttade det nyblivna paret till Nubias hemstad Bogotá.

– Men där kunde vi inte stanna. Många utlänningar kidnappades av bandit- och gerillafraktioner. ”Gringon” Jakob, lång och blond, var ett alltför lockande mål.

Så det blev Sverige och Enköping i stället. Nubias make, Jakob Evertsson, hade nämligen fått en tjänst som präst i Villberga församling. Nubia fortsatte sin forskning på Stockholms universitet.

– Hemma i Bogotá hade jag studerat företagsekonomi och marknadsföring. Jag förstod rätt snart att det var ett ”waste of time” för min del att göra schamporeklam. Jag såg problemen runt mig, korruptionen inte minst i den politiska sfären.

Efter studier i statsvetenskap ville Nubia fortsätta med kriminologi. Drömmen var en doktorsgrad. Men kriminologi existerar inte i Colombia. Ett stipendium öppnade till slut den väg till Oxford, som senare ledde till Sverige, Enköping och Stockholms universitet.

– Min doktorsavhandling handlar om politisk korruption med fakta hämtade från Colombia. Som jämförelse kan nämnas att allt inte heller är perfekt i Sverige.

Nubia Evertssons kritik är inte nådig:

– Sverige har ännu inte antagit alla de rekommendationer som Europarådet gett för att bekämpa korruption inom politiska partier. Det är exempelvis fortfarande inte obligatoriskt för en riksdagsledamot att redovisa gåvor. Upptäckten blev en chock för mig.

I sin forskarroll fastnade Nubia Evertsson också för Sveriges naiva syn på de lobbyister vars jobb är att påverka politiker:

– Lobbyismen i Sverige är helt enkelt gigantisk. Anmärkningsvärt är hur politiker och byråkrater helt aningslöst umgås med lobbyister i Almedalen. Absolut inte i ”Spirit of the law”.

Just nu jobbar Nubia med att granska storföretagens skatteplanering – också det ur ett vetenskapligt perspektiv.

– Ikea har det största systemet för skatteplanering i hela världen. Jag har kartlagt Ikeas metod, som ytterst går ut på att via franchising minska beskattningen i varje enskilt land.

Nubia Evertssons arbete har lett till att en EU-kommission granskar Ikeas skatteupplägg. Otroligt nog efter en anmälan från en parlamentarisk grupp i det av politiska och ekonomiska skandaler drabbade Italien.

– Principen Ikea konstruerat är laglig, men EU-kommissionens resultat blir att Ikea ändå gått för långt. Det kommer att kosta.

Vad gör den nyblivna docenten i framtiden?

– Jag fortsätter att forska och skriva om The crimes of the powerfuls, alltså om mäktiga politiker och företag; hur de nått och utnyttjar sin ekonomiska styrka. Jag kommer absolut inte att tröttna.