En dag Är 2004 ringde Leila Lindholm till TV4 och förklarade varför hon borde fÄ göra ett matlagningsprogram.
ââMan lagade mat pĂ„ ett annat sĂ€tt i tv dĂ„, ganska avancerade grejer och mera restaurangorienterat. Jag kĂ€nde att behovet dĂ€rute var nĂ„got annat och jag tyckte att man borde inspirera folk mera i deras vardag.
Efter att ha utsetts till Ärets kvinnliga kock fem Är tidigare och fÄtt mycket uppmÀrksamhet var Leila Lindholm inte direkt okÀnd. Hon fick prova att laga mat i rutan under tvÄ veckor. Det slutade med frÄgan om hon ville göra hundra sÄ kallade middagstips i kanalen. Hon behövde ungefÀr noll sekunders betÀnketid.
ââJag sa ja direkt. Otroligt kul för en ung tjej som jag, jag var vĂ€l 27 Ă„r, att fĂ„ den möjligheten att dela med mig av mina matidĂ©er. Det var ju nĂ€stan bara mĂ€n i matlagnings-tv dĂ„.
SjÀlvkritisk
Hennes tv-program kom att avlösa varandra; âLeilas matâ, âLeila bakarâ, âLeilas julâ Ă€r nĂ„gra av dem och mellan varven har hon gett ut böcker om mat och bak. I dag Ă€r hon sedan mĂ„nga Ă„r sitt eget varumĂ€rke och driver tillsammans med sin partner tre butiker och e-handel utifrĂ„n sitt koncept med kökstillbehör, bakdelikatesser, inredning med mera.
ââDet kan verka som att vĂ€gen mot framgĂ„ng har varit spikrak men jag har haft jĂ€kligt mycket motgĂ„ng och uppförsbacke ocksĂ„. Man mĂ„ste fajtas för att komma i mĂ„l och inget Ă€r ju nĂ„gonsin sĂ„ enkelt som man tror. Jag ifrĂ„gasĂ€tter hela tiden mig sjĂ€lv, hĂ„ller det hĂ€r mĂ„ttet, kan jag stĂ„ för det hĂ€r?
Efter att tidigare ha drivit sex butiker och planerat för fler har de nu minskat kostymen och satsar allt mer pÄ onlineaffÀren.
ââAll butikshandel har genomgĂ„tt stora förĂ€ndringar de senaste Ă„ren eftersom folk handlar mer pĂ„ nĂ€tet. SĂ„ vi anpassar oss. Alla experter sĂ€ger att vi gĂ„r mot tuffare tider nu men jag Ă€r optimistisk Ă€ndĂ„. Jag ser hellre möjligheter Ă€n problem.
Jobba sig upp
Man kan fÄ intrycket att Leila Lindholm har ett mycket gott sjÀlvförtroende men sjÀlv viftar hon bort det. Hon har ingen övertro pÄ sin egen förmÄga, det som drivit henne har alltid varit den dÀr viljan att fÄ inspirera andra. Att dela med sig.
Hennes tidigaste minnen Àr frÄn insidan av olika kök.
ââJag gillade att vara med i köket och hjĂ€lpa till. NĂ€r jag var tio Ă„r berĂ€ttade en kompis att hennes storebror skulle söka en restaurangutbildning. DĂ„ fattade jag att man kan jobba med matlagning! FrĂ„n den stunden var det sjĂ€lvklart vad jag skulle göra.
Som nyutbildad kvinnlig kock fick hon jobb som kallskÀnka. Det var en bra start, men hon var ocksÄ vÀldigt sugen pÄ att arbeta i det varma köket.
ââOm du var tjej sĂ„ sorterades du per automatik in i kallköket, sĂ„ var det bara pĂ„ den tiden. Jag fick nĂ€stan hota mig till att fĂ„ jobba i det varma köket.
Hur som helst gick det bra för henne och hon rekryterades till den skandinaviska restaurangen Aquavit i New York. Leila Lindholm hade vuxit upp i en lagomkultur dĂ€r man helst inte skulle sticka ut â i New York gĂ€llde motsatsen om man ville komma nĂ„gon vart.
Ta tag i svÄrigheter
NĂ€r hon kom hem efter tvĂ„ Ă„r hade hon lĂ€rt sig att gĂ„ utanför sin bekvĂ€mlighetszon. Hon hade ocksĂ„ börjat intressera sig för sitt ursprung â vem var hon egentligen och varifrĂ„n kom hon?
Hennes biologiska far var marockan men hon hade aldrig trÀffat honom eftersom han och hennes mamma bara hade haft en tillfÀllig relation. Som 23-Äring tog hon mod till sig och ringde upp honom.
ââNu Ă€r jag jĂ€tteglad att jag tog den kontakten, det har hjĂ€lpt mig att bygga en stabilare grund för mitt liv. Om man har en sorg eller kĂ€nner sig lite trasig tror jag man ska ta tag i det. Det kan vara otroligt jobbigt att deala med sina innersta kĂ€nslor, men nĂ€r man vĂ€l tar sig igenom det kommer man ut som en starkare mĂ€nniska.
Efter detta blev alla andra utmaningar bagatellartade. Som till exempel att stÀlla sig framför en tv-kamera och laga mat.