Restaurangerna Miss Voon, Mr Voon och Mr Voon street bar i Stockholm har kapacitet för att ta emot ungefÀr 120 gÀster vardera. Precis som för mÄnga andra krogar har antalet besökare drastiskt minskat de senaste veckorna.
ââVi kan ju inte bara lĂ€gga ner, vi mĂ„ste fortsĂ€tta sĂ„ lĂ€nge det gĂ„r. Jag försöker alltid vara kreativ i mitt yrke men just nu krĂ€vs det lite mer, sĂ€ger Jonas Svensson, kock och Ă€gare av Voon-restaurangerna.
Laga maten sjÀlv
Idén klÀcktes om att sÀlja matkassar som innehÄller ej tillagad oxfilé med asiatiskt kryddsmör, grön sparris och rödvinssÄs som gÀsterna kan tillaga hemma, utanför restaurangerna.
ââMin tanke Ă€r att man kör upp med bilen till platsen dĂ€r vi stĂ„r och delar ut de hĂ€r pĂ„sarna. Du visar din betalning, du fĂ„r pĂ„sen och sĂ„ Ă„ker du. Det betyder att alla kan hĂ„lla sig till reglerna som finns, sĂ€ger Jonas Svensson.
Under tvÄ dagar sÄldes runt 200 matkassar och nu utvidgar kocken försÀljningsmetoden till TÀby, Bromma, Nacka och NorrtÀlje. DÀr kommer han vid bestÀmda tider stÄ med en kylbil intill en fotbollsplan i omrÄdet. Man ska alltsÄ kunna förbestÀlla en matkasse, vars innehÄll ska variera för varje vecka, och hÀmta upp den vid kylbilen.
ââFolk kan inte komma till oss i samma utstrĂ€ckning lĂ€ngre, dĂ€rför mĂ„ste vi komma till dem. Och jag tror att det finns ett intresse av att inte bara Ă€ta mat ur plastlĂ„da, sĂ€ger han.
"MÄnga ligger sömnlösa"
Nöden Àr uppfinningarnas moder och det Àr ett illa lÀge som svenska restauranger befinner sig i. Ansökningar om konkurser och rekonstruktioner skjuter nu i höjden jÀmfört med mars förra Äret, enligt branschorganisationen Visita.
ââLĂ€get Ă€r förtvivlat. I tre veckor har det varit mer eller mindre tomt pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen, sĂ€ger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Varje vecka tar Visitas telefonjour emot tusentals samtal med frÄgor kring korttidspermitteringar och konkurser.
ââMĂ„nga har betalat ut löner den 25:e och ligger nu sömnlösa för de vet inte hur de ocksĂ„ ska kunna betala lokalhyran. De vittnar om en enorm rĂ€dsla för att gĂ„ omkull, sĂ€ger Jonas Siljhammar.
"Tuta tvÄ gÄnger"
Det Ă€r inte bara Stockholms krogar som kommer pĂ„ nya idĂ©er för att locka gĂ€ster. Restaurangen Surfers har verksamhet i bĂ„de Stockholm och Visby och erbjuder ett liknande "gör det sjĂ€lv"-paket i form av en drinkmix. Samtidigt har en av landets pizzerior, Lilla Napoli i Falkenberg, satt upp en handmĂ„lad skylt vid parkeringen för att gĂ€ster ska kunna sitta kvar i bilen i vĂ€ntan pĂ„ sin bestĂ€llning â "Tuta tvĂ„ gĂ„nger och invĂ€nta hovmĂ€staren".
ââDet har gĂ„tt skitbra och det Ă€r nĂ„gonting som jag tror att vi kommer fortsĂ€tta med i framtiden för det Ă€r sĂ„ smidigt. Det blir en upplevelse som ger mĂ„nga leenden, sĂ€ger Besmir Balaij, delĂ€gare i Lilla Napoli.